Održana Prva sjednica međuvladinog Mješovitog odbora za sprovođenje Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 29. travnja 2015. - 10:30

Danas je u Podgorici održana Prva sjednica međuvladinog  Mješovitog odbora za sprovođenje Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori (u daljem tekstu MMO).

Sjednicu je otvorio g. Mersudin Gredić, kopredsjedavajući crnogorske strane MMO-a, koji je izrazio zadovoljstvo nastavkom razgovora o unapređenju međunacionalnih odnosa te naglasio da su države Crna Gora i Republika Hrvatska oduvijek prepoznavale važnost unapređenja položaja manjina, što su potvrdile potpisivanjem Sporazuma 2009. godine, kojim su ove dvije države dale punu podršku za ostvarivanje najviše pravne zaštite manjina kao i za očuvanje i razvoj nacionalnih identiteta u skladu sa domaćim zakonodavstvom i međunarodnim ugovorima i drugim dokumentima o ljudskim pravima i slobodama. On je istakao da će Vlada Crne Gore nastaviti sa proaktivnom politikom poštovanja i zaštite položaja i prava manjinskih naroda te nastaviti uspješnu saradnju sa Republikom Hrvatskom. 

Daria Krstičević, kopredsjedavajuća hrvatske strane MMO-a, koja je u svom uvodnom obraćanju naglasila da je institucionalizovanje zaštite prava nacionalnih manjina jemstvo osiguravanja još višeg nivoa i sada visokih standarda manjinskih prava u obje države te da je stoga uspostavljanje međuvladinog Mješovitog odbora od izuzetne važnosti. Napomenula je da se odnosi između Crne Gore i Republike Hrvatske razvijaju na brojnim područjima, te da će saradnja naših dviju država na području zaštite manjina zasigurno biti dodatni podsticaj za još bolje bilateralne odnose.

Nakon rasprave o tačkama dnevnog reda, članovi MMO-a saglasili su se da Vladama Crne Gore i Republike Hrvatske upute određeni broj preporuka, kako zajedničkih za obje države, tako i preporuka za svaku od država pojedinačno. Usvojene su preporuke koje se odnose na  oblasti zastupljenosti manjina na državnom i lokalnom nivou, povraćaj imovine – restitucija, obrazovanje i informisanje na maternjem jeziku i pismu, službena upotreba jezika i pisma, zaštita spomeničke i kulturne baštine i finansiranje.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava