Omaž Staniću u CANU, povodom 95. rođendana

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 14. ožujka 2019. - 11:17
Autor: 

Bezvremeniku mudrosti, slikaru epohe, Vojislavu Voju Staniću, upriličen je omaž u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, čiji je Stanić redovni član.

O njenu i njegovom djelu govorili su akademici Niko Martinović i Tonko Maroević, kao i proslavljeni košarkaški trener i vlasnik bogate kolekcije umjetničkih slika Duško Vujošević.

Vojo Stanić stvaralac je bezvremene mudrosti i dostojanstva, u vječitoj mladosti duha gradi djelo koje daje boje i tonove vremenu i epohi. To je, između ostalog, kazao akademik Niko Martinović, govoreći o jednom od najcjenjenijih crnogorskih slikara, prenosi TVCG.

Odsjek za vajarstvo Sranić je završio na akademiji u Beogradu, ali je za sredstvo umjetničkog izraza izabrao slikarstvo, kao put ka najvišem čovjekovom cilju – unutrašnjoj slobodi, čistoti, savršenstvu kazao je Martinović:

– Svojom etikom i estetikom, Stanić je istinski vajar i afirmator crnogorskog identiteta i duha. Kreacije ovog autentikuma vremena, jedinstvene duhovne mudrosti i čestitosti, ovaploćuju El Grekovu misao: “Slikarstvo nije umjetnost, slikarstvo je duh” – kazao je Martinović.

Likovni kritičar i akademik iz Hrvatske, Tonko Maroević, kaže da nikada nije bio “trendovski kritičar”, a Vojo Stanić mu je potvrdio uvjerenje da umjetnik ima pravo da se ne osvrće na datume i trendove, već da prati ono što je njemu važno i da ima svoju imaginaciju:

– Nudi nam svijet koji nas doista obogaćuje, uvećava naše intenzitete i koji je od onih pravih umjetničkih svjetova kakve su nam dali veliki umjetnici prošlosti, ali i našega vremena – kazao je Maroević.

Košarkaški trener i kolekcionar slika, Duško Vujošević, upoznao se sa stvaralaštvom Voja Stanića prije 3 decenije, otkada u svojoj zbirci ima više njegovih slika:

– Adrenalin i strast koje te slike izazivaju “udara” u stomak. Čovjek sam koji je vezan za Mediteran i more i to me okruženje čini zaista srećnim – ocijenio je Vujošević.

Fragmente iz knjige akademika Vojislava Stanića čitao je glumac Slobodan Marunović.