Otvoreno pismo Andra Saulačića Admiralatu i Upravnom odboru Bokeljske mornarice - Kotor

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 16. siječnja 2018. - 13:46

OTVORENO PISMO                                                        Kotor, 12.01.2018.

 

ADMIRALATU I UPRAVNOM ODBORU BOKELSKE MORNARICE-KOTOR

 

Nominacioni frormular nije validan jer ne počiva na povijesnoj i današnjoj istini. Treba nastaviti započete razgovore o zajedničkoj  nominaciji BM od strane Crne Gore i Republike Hrvatske, i o tome hitno izvjestiti Ministarstvo kulture CG

(Dopuna reagiranja na saopćenje Admiralata i Upravnog odbora Bokeljske mornarice-Kotor

Mornarica pripada i Hrvatima i Srbima i Italijanima i Grcima (“Vijesti”27.12.2017.)

 

Poštovani,

 

Dostavljam Vam dopunu našeg pisma od 29.12.2018.god. sa prilogom i slikama.Nadam se da će te ga sutra 13.01.2018.na “karike”pogledati.Na taj dan kao što je poznato se ranije održavala Glavna skupština BM, a zadnjim statutima na taj dan Admiralat Bokeljske mornarice u Kotoru tradicionalno bira Malog admirala.Taj dan je uzet jer asocira na dolazak moćiju sv.Tripuna u Kotor 13.01.809 god.

1.Čast mi je da sam od poslijeratnog dobijanja Rješenja o odobravanju osnivanja i rada udruženja  Bokeljske mornarice 5.X 1964.njen član.Prilažem moju sliku iz jula mjeseca 1964 god.Slijedeće godine sam učestvovao na prvomajskoj paradi u Beogradu, kada je po prvi put Bokeljska mornarica u nošnjama i uz pjesmu nastupala u formaciji admiralitetskog sidra.Na svečenoj loži je bilo cijelo rokovodstvo države na čelu sa J.B.Titom.

2.Iako je bilo zabranjeno da se igra kolo za vrijeme komunizma od 1947 do 1990 god.(43 god.) ispred katedrale sv.Tripuna, nas grupa članova Bokeljske mornarice ga je po tradiciji igrala u crkvenim prostorijama, kao nekada oko moćiju sv.Tripuna u katedrali.Na slici  od 3.februara 1966 god.igra se kolo sv.Tripuna uz prisustvo admin.kot.bisk. don Gracije Ivanović-a, protojereja stavrofora Bogoboja Miloševića, fra L.Krivića i dole potpisanog kao kolovođe.

3.Dostavljam Vam katalog ”U sjaju plemenite tradicije” o proslavi 100 god.(1873-1973) od osnivanja udruženja Bokeljske mornarice u Splitu od strane 40-tak obitelji Bokelja.Na toj proslavi sam lično prisustvovao(nakon završetka studija za ing.brodogradnje nisam u Boki dobio posao, ali su mi ga u Splitu dali u januaru 1973).Bio sam dugogodišnji član Izvršnog odbora podružnice Bokeljske mornarice Split i za vrijeme studija i poslije ukupno 12 god.(na slikama sa tajnikom BM Split kap.Antonom Botrićem i malim admiralom, u igri kola i sa Bokeljima uz pjesmu sv.Tripunu).

4.Idejom dole potpisanog koju je podržao adm.BM dr M.Milošević, da prilikom bratimljenja Kotora i Venecije bude prisutna i Bokeljska mornarica, zatim pravljenjem programa koji je prihvaćen od strane organizatora Feste della Sensa i obezbjeđenjem financijskuh sredstava dole potpisanog od sponzora iz Italije, Bokeljska mornarica je po prvi put u svojoj povijesti organizirano bila u Veneciji 2005 god.i zaigrala kolo na glavnom trgu ispred crkve sv.Marka, ispred Arsenala tj Pomorskog muzeja i na mondenom otoku Lido(tada sam predložio da odred BM nastupi u formaciji admiralitetskog sidra, ali nije bilo vremena da se uvježba (prilog program).

5.Dostavljam Vam i izvod sa sjednice Međuvladinog mješovitog odbora o zaštiti prava hrvatska manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Hrvatskoj o zajedničkoj nominaciji Bokeljske mornarice od strane Crne Gore i Hrvatske(izvor:Hina 25.05.2017.god.)

Iz priloženog, kao i iz otvorenog pisma predsjedniku Vlade CG i Admiralatu i Upravnom odboru BM jedino zajedničkom nominacijom (uz ispravljanje neistine i prikrivanja istine iz nominacionog elaborate), obiju prijateljskih država, BM kandidirati će se na listu UNESCO-a.

Čast mi je da sam u gore navedenim aktivnostima učestvovao kao aktivni član Bokeljske mornarice Kotor i Split, i iz tog razloga smatram da imam pravo izjaviti gore navedeno.

Sa poštovanjem                                                                ing.brod.Andro Saulačić

          član BM od 1964 god.