Papa Đukanoviću: Znam da radite na miru, želim da tako i nastavite

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 09. listopada 2018. - 8:24
Autor: 

Proces evropske integracije, međuetnički i međureligijski suživot, konflikti i očuvanje životne sredine su teme o kojima su razgovarali papa Franjo i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović navodi se u saopštenju Službe za informisanje Svete Stolice, koje je prenijela La stampa.

“Znam da radite na miru, želim da tako i nastavite".

Ovim riječima je papa Franjo dočekao predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, na audijenciji u Apostolskoj palati,  koja je u četiri oka trajala nešto duže od pola sata.

Kako se navodi u saopštenju vatikanske pres službe, tokom "srdačnog razgovora je istaknuto zadovoljstvo dobrim odnosima između Svete stolice i Crna Gore, koji su učvršćeni Temeljnim ugovorom iz 2011. Naglašen je i pozitivni doprinos katoličke zajednice crnogorskom društvu".

Nakon toga se razgovaralo "o situaciji u zemlji i procesu evropske integracije, kao i o temama od regionalnog interesa kao što su zalaganje za promociju međuetničkog i međureligioznog suživota i očuvanje nasljeđa. Na kraju su razmijenili stavove o nekim međunarodnim pitanjima, sa posebnim osvrtom na rješavanje konflikata". 

Prilikom razmjene poklona, papa Franjo je predsjedniku uručio skulpturu maslinove grančice, dokumente o njegovom pontifikatu - Evangelii Gaudium, Amoris laetitia i Gaudete et Exultate kao i encikliku Laudato si’ - i poruku za Međunarodni dan mira 2018.

Milo Đukanović je poklonio papi monografiju o Crnoj Gori i crnogorsku kapu. Nakon zaključnog rukovanja, šef države se sa suprugom i delegacijom sastao sa državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom i monsinjorom Ričardom Galagerom, sekretarom za odnose sa državama.