Pepelnica – Čista srijeda

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 14. veljače 2018. - 9:49
Autor: 

Čista je srijeda odnosno Pepelnica, dan kojim započinje razdoblje korizme ili četrdesetodnevnice, odnosno vrijeme od 40 dana, ne računajući nedjelje, priprave za proslavu Uskrsa.

Korizma je razdoblje pokore i odricanja kojim se kršćani pripremaju za Uskrs, koji se ove godine slavi 1. travnja. U doba korizme vjernici su pozvani postiti, žrtvovati se, moliti i činiti što više milosrdnih djela.

Čista srijeda je, uz Veliki petak, jedini dan u godini kada su post i nemrs obavezni.

Na blagdan Pepelnice svećenici vjernike posipaju pepelom i tom prilikom izgovaraju riječi: "Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti" ili "Obratite se i vjerujte Evanđelju!"

Pepeo kojim se posipaju vjernici simbolizira pokoru i poziv katoličkim vjerinicima da razviju duh poniznosti i žrtve. Također, podsjeća ih da je Bog velikodušan i milorsrdan prema onima koji mu se obraćaju pokorna srca.

Pepeo, koji se dobije od grančica palme koje su blagoslovljenje na Cvjetnicu prošle godine, se blagoslivlja svetom vodom i tamjanom. Ljude bi trebao podsjećati na njihovu prolaznost.

Korizmeno vrijeme koje počinje Pepelnicom za katolike je vrijeme razmišljanja o lošim navikama koje bi trebali promijeniti.

 

Papina korizmena poruka

U ovogodišnjoj korizmenoj poruci papa Franjo pozvao je vjernike da razmisle o uzrocima nasilja nad migrantima i vlastitoj sebičnosti, da se čuvaju lažnih proroka, lakih užitaka i pohlepe te da se u korizmi posvete molitvi, postu i milosrdnim djelima.

"Mnogo je Božje djece očarano trenutnim zadovoljstvima, pogrešno ih brkajući s istinskom srećom. Koliko je muškaraca i žena zarobljeno snovima o bogatstvu, a oni ih samo čine robovima profita i sitnih interesa", poručio je Papa.

Govoreći o lažnim prorocima Papa je rekao lažni proroci mogu biti i "'šarlatani' koji nude laka i trenutačna rješenja za patnje koja se ubrzo pokažu potpuno beskorisnima".

"Koliko je mladih ljudi uvučeno u igru droge, jednokratnih veza, lake i nepoštene zarade", zapitao se Papa pa naglasio kako "pohlepa za novcem uništava milosrđe više od svega drugog".