Proslava svetkovine sv. Leopolda Bogdana Mandića u Herceg Novom

Time to read
3 minutes
Read so far

Subota, 14. svibnja 2016. - 10:28

Ovogodišnja svetkovina sv. Leopolda Bogdana Mandića u Herceg Novom, svečevom rodnom gradu protekla je u ozračju posebne svečanosti budući da se 12. svibnja 2016. godine navršila se stopedeseta obljetnica rođenja Sv. Leopolda, zaštitnika godine Milosrđa, apostola ispovjedaonice i ekumenizma.

Na sam dan svetkovine,  slavljene su tri svete mise: u 8 h u crkvici sv. Leopolda, u 10 h u župnoj crkvi, te u 18 sati pontifikalna misa koju je u zajedništvu sa svećenicima kotorske i dubrovačke biskupije predvodio mons. Ilija Janjić. Već od ranih jutarnjih sati hodočasnici su pritjecali na molitvu u njemu posvećenu crkvicu kao i u župnu crkvu, gdje je osim krstionice u kojoj je kršten, ispovjedaonica u kojoj je ispovijedao i oltar na kojem je slavio sv. misu kada je dolazio u rodni kraj, a ovom prigodom je izložena i misnica kojom se služio. Velika župna crkva sv. Jeronima tog je dana bila premala za mnoštvo vjernika, štovatelja sv. Leopolda i hodočasnika koji su došli iz svih krajeva Boke Kotorske kao i Dubrovačke biskupije.

Mons. Ilija Janjić je na početku mise pozdravio sve hodočasnike i štovatelje sv. Leopolda. U propovijedi se osvrnuo na protekle događaje: dolazak neraspadnutog tijela u Zagreb, gdje je bilo izloženo štovanju vjernika u zagrebačkoj katedrali kao i u kapucinskoj crkvi u Dubravi. “Veliko mnoštvo ljudi iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja, redovi vjernika dugački i po 6 km koji su čekali sa strpljenjem i pobožnošću na svoju priliku da dotaknu svečevo tijelo, govore nam više od bilo čega drugoga o ljubavi i poštovanju prema našem Sv. Leopoldu”. Biskup je naglasio da je tako veliki odaziv zacijelo pozitivno iznenađenje za mnoge, ali je izrazio i svoju nadu da će tijelo sv. Leopolda biti izloženo i u njegovoj matičnoj biskupiji: “Još ne možemo sa sigurnošću reći kako i kada bi to trebalo biti, ali postoje veliki izgledi da njegovo tijelo bude izloženo štovanju i ovdje, u njegovom rodnom gradu a i u našoj katedrali. Pisao sam kapucinskim poglavarima, i s njima se osobno susreo. Uskoro će nam hodočastiti stotinjak pripadnika kapucinskog reda iz Italije i Hrvatske, među kojima će biti i upravitelj svetišta sv. Leopolda u Padovi. Nadam se da ćemo nakon tog velikog hodočašća doći i do bližih spoznaja o mogućnostima ostvarenja Leopoldove i naše pobožne želje, da makar nakratko njegovo tijelo bude u njegovom rodnom kraju u koji se cijelog života htio vratiti”. Govoreći o sv. Leopoldu, biskup je rekao da nas njegov lik i danas uvjerljivo potiče da tražimo Boga svim svojim bićem: “Sv. Leopold je milost primljenu na krštenju u ovoj crkvi umnožio svojom predanošću Božjoj volji koju je tražio u svakom trenutku svoga života. U ispovijedi je svjedočio Božju ljubav i prijateljstvo svakom čovjeku. A to ne bi mogao činiti da nije tražio Boga, našao Boga, bio njime ispunjen i njega po vlastitom životu pružio drugima.” Biskup je pozvao sve vjernike da u svom životu ne prestanu tražiti Boga rekavši da je to poslanje i zadaća koja nikada ne prestaje: “jednom ispunjeni Bogom, takvi moramo ostati cijeloga života, a u tome nam pomažu sakramenti kao vidljivi znaci nevidljive Božje milosti. Naš odnos s Bogom mora se ocrtati i u našim međuljudskim odnosima: moramo biti spremni oprostiti i tražiti oproštenje. Gdje vlada mržnja i osveta nema mjesta za govor o pravoj vjeri.”  “Istinski tražitelji Boga poput sv. Leopolda bit ćemo onda kada budemo živjeli svoje kršćanstvo u potpunom predanju i svjedočenju svoje čovječnosti”, zaključio je kotorski biskup, mons. Ilija Janjić.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor crkve sv. Jeronima iz Herceg Novog. Na kraju sv. mise, don Robert Tonsati pozdravio je sve okupljene i zahvalio svima koji su sudjelovali i na bilo koji način doprinijeli proslavi 150-te obljetnice rođenja sv. Leopolda.

Unatoč jakoj kiši koja padala do početka večernje mise, euharistijsko slavlje proteklo je obasjano zrakama sunca, te je nakon blagoslova uslijedila procesija oko crkve u kojoj je nošena relikvija desne ruke svetog Leopolda koja se čuva Herceg Novom. Nakon euharistijskog zajedništva, uslijedilo je druženje za sve sudionike slavlja u župnom dvorištu. Ovogodišnja proslava svetkovine sv. Leopolda doista je bila posebna i po svečanosti i po broju sudionika koji je prema procjenama bio najviši u posljednjih četrdesetak godina, tj. od kanonizacije sv. Leopolda.

Samoj proslavi svetkovine prethodila je trodnevna duhovna priprava popraćena prigodnim kulturnim programom. Sva tri dana trodnevnice (od 9. do 11. svibnja 2016.) svete je mise predslavio kotorski biskup, mons. Ilija Janjić u župnoj crkvi u Herceg Novom, u kojoj je svetac primio milost krštenja. Tih je dana kotorski biskup u propovijedima razložio tri sakramenta: krštenje, ispovijed i euharistiju, te je u svijetlu tih sakramenata približio svečev lik i djelo, potaknuvši vjernike da u svom duhovnom životu nastoje živjeti sakramente onako kako je to činio sam sv. Leopold. U kulturnom dijelu pripreme za svetkovinu i 150-tu obljetnicu rođenja sv. Leopolda, prvog je dana prikazan dokumentarni film o sv. Leopoldu u dvorani Muzičke škole, drugog je dana koncert duhovne glazbe priredio katedralni zbor sv. Tripuna iz Kotora pod ravnanjem prof. Andree Orlando, a trećeg je dana predstavljen novi životopis sv. Leopolda kojeg je napisao kapucin Giovanni Lazzara. Knjigu su predstavili prof. Ana Šarčević i don Robert Tonsati.