Svečano otvorene Igre malih zemalja Europe u Budvi

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 28. svibnja 2019. - 8:29
Autor: 

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorio je sinoć u Budvi Igre malih zemalja Evrope – najveću sportsku manifestaciju organizovanu u našoj zemlji rekavši da su različitosti Evrope – od njenog sjevera do juga – danas okupljene u Crnoj Gori te da uz olimpijski moto „jedinstvo u različitosti“ to predstavlja bogatstvo kakvo tradicionalno baštini i naša zemlja.

„Mi u Crnoj Gori vjerujemo da je različitost zapravo najveće bogatstvo. Na tom temelju je naša država opstala kroz vjekove, njegujući sve naše različitosti u vjeri, nacionalnoj pripadnosti i kulturnom nasljeđu. Dijelimo ideje evropskih vizionara, koji su nakon Drugog svjetskog rata, preokrenuli istorijske tokove, prihvatajući da različitosti nijesu prijetnja; da su one prirodne i da je samo jedan odgovor na njih: da ih poštujemo! Zato je Crna Gora pronašla sebe u društvu zemalja koje dijele te vrijednosti i zato je nakon obnove nezavisnosti, čiju smo trinaestu godišnjicu proslavili prije neki dan, hrabro i bez dvoumljenja krenula putem evropskih i evroatlantskih integracija. Vjerujem da ćete tokom boravka u Crnoj Gori prepoznati taj proevropski entuzijazam kod naših ljudi, ali i naše tradicionalne vrijednosti i posebnosti, na koje smo ponosni i koje s ljubavlju njegujemo. Sve naše različitosti, od krajnjeg sjevera do krajnjeg juga Evrope, okupljene ovih dana na jednom mjestu – to je bogatstvo koje nam donose ove Igre. Zato su ovo, samo u svjetlu brojki Igre malih država. Ali, po mnogo čemu drugom – velikih i posebnih evropskih naroda“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković otvarajući u Budvi Igre malih zemalja Evrope.

Premijer je rekao da organizacija Igara predstavlja posebnu čast za naš Olimpijski komitet, za gradove u kojima će se takmičenja održati i za cijelu Crnu Goru koja od obnove nezavisnosti poseban značaj pridaje sportu u afirmaciji države na međunarodnoj sceni kao i izgradnji sportske infrastrukture širom naše zemlje.

„S posebnom pažnjom se odnosimo prema najmlađim talentima i vrhunskim sportistima, stipendirajući i nagrađujući uspješne, vodeći računa takođe i o osvajačima medalja nakon završetka njihove karijere. Sve se to vraća državi kroz vrhunske uspjehe naših klubova i reprezentacija, nesrazmjerne objektivnoj veličini naše sportske i materijalne baze. Zato mnogi u svijetu Crnu Goru prepoznaju, prije svega, po prirodnim ljepotama i vrhunskim sportistima“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je poželio sportistima da takmičenja proteknu u duhu viteštva poručujući da u sportu nema malih i velikih, već da svi imaju podjednaku šansu da pobijede.

„Mnogi od vas su sada prvi put u Crnoj Gori. Želim da uživate u ljepotama naše zemlje i gostoprimstvu naših ljudi“ – rekao je premijer i dodao: „Želim da u vašim očima iz Crne Gore ponesete plavetnilo našeg mora i našeg neba, a u vašem srcu crnogorsku iskrenost i prijateljstvo. Želim da se i u budućnosti vraćate Crnoj Gori“.

 Otvaranju Igara malih zemalja Evrope prisustvovali su, među ostalim, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, princ Albert od Monaka, regenti San Marina Nikola Selva i Mikele Murator, princeze od Luksemburga i Lihtenštajna, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič te ministri sporta sedam država učesnica.