Sveti Jeronim - svećenik i crkveni naučitelj

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 30. rujna 2021. - 9:05
Autor: 

On nije samo obogatio Europu kršćanskim plemenitostima, nego je prvi u povijesti i do sada jedini čovjek, koji je udružio Europu Slovom Riječi Božje i Kristovim svetim križem. 

 Često se sv. Jeronim prikazuje s perom i knjigom kako radi u špilji. Danas živi u legendi o lavu koji je ušetao u spilju dok je on radio. Lav je u šapi imao trn, a sv. Jeronim se odvažio i bez straha izvadio trn iz lavlje šape. Lav je izlazio noću da bi se nahranio, te se vraćao sv. Jeronimu kraj nogu. Zapravo je lav sv. Jeronimu služio kao pas.

Sv. Jeronim (4./5- st.) pripada istaknutim duhovnim ocima zapadnoga kršćanstva. On nije samo obogatio Europu kršćanskim plemenitostima, nego je prvi u povijesti i do sada jedini čovjek, koji je udružio Europu Slovom  Riječi Božje i Kristovim svetim križem. Upravo u tome je njegovo najvrijednije djelo.  

Najpoznatije i najvažnije djelo sv. Jeronima je latinski prijevod Biblije tzv. Vulgata. Autor je i niza homilija i komentara na biblijske knjige, preveo je i nadopunio Kroniku Euzebija iz Cezareje, a značajno mu je djelo i skup književnih biografija pod naslovom O slavnim ljudima. Poseban dio Jeronimova književnoga opusa čine poslanice  Epistulae.  Od nekad većeg broja do danas je sačuvana zbirka od 154 pisma, od kojih su njih 125 sigurno pripisana Jeronimu, a druga su ili apokrifna ili njemu upućena. Poslanice su književno svjedočanstvo o Jeronimovu  životu, njegovim razmišljanjima, o vremenu i prilikama u kojima je živio, te o ljudima s kojima je surađivao.

Jeronim je autor i triju monaških biografija, o sv. Pavlu prvom pustinjaku, sv. Hilarionu i sv. Marku.
Sveti Jeronim rođen  je u Stridonu, gradiću na granici Dalmacije i Panonije, a na današnji dan je umro u Betlehemu 419. ili 420. godine poslije Krista.

Mnogi će hodočasnici pohoditi Rim. Nezaobilazna postaja bit će i Naslovna crkva uz  Zavod sv. Jeronima. Crkva je prava riznica sklada arhitekture i mnoštva slika i drugih umjetničkih djela. S druge pak strane crkva je molitveno središte, hram Božji, okupljalište mnoštva vjernika što dolaze na molitvu. O crkvi se brine Uprava zavoda sv. Jeronima sa svećenicima studentima. U njoj se služe mise na talijanskome i hrvatskome jeziku.

Posebno je svečano za blagdane sv. Jeronima, sv. Nikole Tavelića i bl. Alojzija Stepinca. Smještena u srcu staroga Rima uz glasoviti oltar mira „Ara Pacis“, nadomak grobnice rimskoga cara Augusta, Španjolskoga trga, Piazza del Popolo, ispred Ponte Cavour što povezuje dvije gusto naseljene obale Tibera, crkva privlači mnoštvo posjetitelja iz čitavoga svijeta koji obilaze Rim.

Autor:Laudato/M.R.

Fotograf: www.gettyimages.co.uk