U Baru održana regionalna ljetna škola mladih o dijalogu i učenju u vrijeme pandemije

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 19. lipnja 2021. - 8:52

U Baru u Crnoj Gori od 10. do 15. lipnja 2021. održana je Regionalna ljetna škola koju je organizirala Crnogorska paneuropska unija s Paneuropskom unijom Bosne i Hercegovine kao jednim od partnera u sklopu projekta pod naslovom: „Multidimenzionalni aspekti demokracije i identiteta: Dijalog i učenje u vremenu COVID-19 pandemije“. Okupila je dvadeset i pet mladih iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Ciljevi ljetne škole su razumijevanje kompleksnosti Zapadnog Balkana i multidimenzionalnih aspekata demokracije i identiteta kroz dijalog, učenje i razmjenu znanja i iskustava, te razmjena dobrih praksi u poboljšanju pozicije mladih u regiji i uključenju mladih u formiranje politika.

Ljetnu školu otvorili su prof. dr. Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske paneuropske unije i bivša ministrica, Edin Koljenović, šef Regionalne kancelarije za suradnju s mladima (RYCO) ureda u Crnoj Gori, te francuski veleposlanik Christian Thimonier. U okviru petodnevnog programa obrađene su bitne teme za mlade i budućnost regije s eminentnim predavačima iz spomenutih zemalja od kojih je jedan i mons. prof. dr. Franjo Topić, počasni predsjednik Paneuropske unije BiH i počasni predsjednik HKD Napredak, odnedavni redovni član Europske akademije nauka i umjetnosti.

Haris Ćutahija, generalni tajnik Paneuropske unije BiH i jedan od moderatora ljetne škole, rekao je da je moderna historija Zapadnog Balkana obilježena međuetničkim sukobima, prekrajanjem granica, međusobnim strahom i nepovjerenjem ističući da društvo mora puno raditi na prevladavanju tih stvari. Dijalog je jedini način da strahote prošlosti ostavimo iza sebe i kao regija krenemo u zajedničku europsku budućnost koja će se zasnivati na povjerenju, međusobnim poštovanjem i bliskom suradnjom jer, evidentno, mladi svih država regije imaju iste probleme, zaključio je Ćutahija.

Prof. Topić, koji je također delegat Biskupske konferencije BiH za dijalog, govorio je o ekumenizmu i dijalogu kao najvećim idejama zadnjih sto godina. Kratko je podsjetio na povijest ekumenizma od 19. stoljeća do naših dana. Predstavio je i dokument II. Vatikanskog sabora o ekumenizmu (UR) koji govori da se svi kršćani trebaju što više približavati Isusu i time će biti bliži i međusobno. Kršćani i njihove Crkve imaju puno više zajedničkog, nego različitog i to treba isticati. Katolička crkva kao i teologija su vrlo ekumenski aktivni. Katolička crkva je naglašeno posvećena ekumenizmu i dijalogu. Govorio je i o postojanju ekumenizma i dijaloga u BiH u priličnoj mjeri iako je sve otežano posebno zadnjim ratom.

Uslijedila je plodna duga diskusija. Sudionici su obišli i nekoliko crkava i džamija, a pojedini od njih su prvi put ušli u bogomolju druge vjere.

Mons. Topića su također ugostili barski nadbiskup mons. Rrok Gjonlleshaj i mjesni župnik don Keljmendi Spaći koji su ga upoznali s trenutnim stanjem u toj dijecezi i župi Bar.

Projekt „Multidimenzionalni aspekti demokracije i identiteta: Dijalog i učenje u vremenu COVID-19 pandemije“ podržali su Regionalna kancelarija za suradnju s mladima (RYCO), Zaklada K. Adenauer i Europska unija.

Svi sudionici pojedinačno dali su osvrt na održanu ljetnu školu. Predsjednica prof. Đurović izrazila je zadovoljstvo kvalitetom predavanja i diskusija te najavila da će se svake godine održavati Ljetna škola mladih.