U Kotoru održan međunarodni studijski dan o bl. Ozani

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 30. travnja 2015. - 12:05

Nakon svečanoga euharistijskog slavlja koje je u kotorskoj katedrali sv. Tripuna održano na blagdan bl. Ozane Kotorske u ponedjeljak 27. travnja 2015., dan poslije, u utorak 28. travnja u Kotoru je održan međunarodni studijiski dan na kojem je o bl. Ozani govorilo deset znanstvenika.

 Uvodno su govorili domaćin kotorski biskup mons. Ilija Janjić, dominikanski provincijal fr. Anto Gavić i vrhovna glavarica Kongregacije sestara dominikanki s. Katarina Maglica.

 U izlaganju "Same usred gradske gužve. Anahorete u zapadnom kršćanstvu" mr. Robert Tonsati objasnio je razlike između anahoreta i rekluza, žena koje su se poput bl. Ozane povukle ili sasvim zatvorile u samostansku ćeliju.

 Dr. Zvonko Džankić predstavio je plodonosan rad o. Anđela Miškova na Ozaninoj beatifikaciji te njegovu ulogu u procesu za postizanje potvrde Ozanina javnog i crkvenog štovanja.

 Mons. dr. Tomo Vukšić govorio je o bl. Ozani kao o ekumenskoj svetici posebno se osvrćući na problematiku njezina podrijetla te ističući da bl. Ozanu štuju i katolički i pravoslavni vjernici mada njezino pravoslavno podrijetlo nikada nije dokazano.

 O tome kako je bl. Ozana tretirana u hrvatskoj književnosti izlagao je dr. Vladimir Lončarević naglasivši da je o njoj objavljeno desetak životopisa u stihu, prozi ili drami, petnaestak pjesama, nekoliko eseja i dva prozna rada za djecu.

 Koliko se u posljednjih pedeset godina radilo na promicanju štovanja bl. Ozane Kotorske analizirala je dr. Tanja Baran u izlaganju "Doprinos Glasa Koncila štovanju bl. Ozane Kotorske". Naglasila je da je po tekstovima vidljivo da postoji kontinuitet blaženičina štovanja, ali da se na njezinoj popularizaciji među vjernicima radilo manje nego za većinu ostalih hrvatskih svetaca i blaženika.

  "Štovanje muke Isusove u dominikanskemo redu" bila je tema dr. Ante Gavrića koji je istaknuo da je duhovnost križa bitna dimenzija Ozanine svetosti koju je ona živjela slijedom dominikanskih blaženika i svetaca počevši od sv. Dominika preko sv. Tome Akvinskoga i sv. Katarine Sijenske.

O sličnostima i razlikama između bl. Ozane iz Mantove i bl. Ozane Kotorske govorio je dominikanac dr. Vito Tomás Gòmez Garcìa, generalni postulator dominikanskoga reda, a dr. Marijan Biškup u svojem je izlaganju "konografija bl. Ozane Kotorske" pobrojio je na desetke likovnih djela na kojima je prikazana Ozana Kotorska.

 O temi "Bl. Ozana Kotorska štovateljica euharistije, bl. Djevice Marije i svetaca" govorila je dr. Ana Begić ističući da se bl. Ozana u svojoj duhovnosti ponajprije obraćala Kristu u Presvetom oltarskom sakramentu, da se utjecala u zagovor Blaženoj Djevici Mariji, kotorskom zaštitniku sv. Tripunu te velikom dominikanskom svecu pokorniku Vinku Fererskom.

 O štovanju bl. Ozane u Kotoru izlagao je doktorand Dejan Turza. Govorio je o slavljima Ozanina blagdana, o misnim slavljima u njezinu čast, o procesijama, različitim prigodnim programima te o pučkim običajima, štovanju relikvije bl. Ozane te o iskazivanju štovanja kroz umjetnička djela.

 Program su glazbeno pjevanjem pjesama posvećenih bl. Ozani obogatile sestre dominikanke. Međunarodnom studijskom danu nazočio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić.