UDRUGA BOKELJSKIH HRVATA O ISTUPU ADMIRALA SBUTEGE 'Nedopustivo je da nas proziva za miniranje kandidature Bokeljske mornarice za UNESCO'

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 15. veljače 2019. - 9:38
Autor: 

Iz riječke udruge bokeljskih Hrvata, Hrvatska bratovština 'Bokeljska mornarica 809' Rijeka, u četvrtak su se oglasili priopćenjem reagirajući na istup admirala Antona Sbutege, Hrvata koji je trenutno na čelu Bokeljske mornarice u Crnoj Gori, a koji je u tamošnjem dnevnom listu Pobjeda prije nekoliko dana izjavio da zajednička, hrvatsko-crnogorska, kandidatura Bokeljske mornarice za UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne baštine, nije bila moguća 'jer Mornarica nije iz Hrvatske dobila službenu ponudu za zajedničku kandidaturu'.

U nastavku priopćenje, koje su naslovili 'Admiral Bokeljske mornarice iz Crne Gore, Hrvat Sbutega, protiv svog naroda', prenosimo u cijelosti.

Admiral Sbutega, Hrvat koji je trenutno na čelu Bokljeske mornarice u Crnoj Gori, pokušava stvoriti alibi za vlastite pogrešno rukovođenje Bokeljskom mornaricom prozivajući HNVCG (Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore) i Hrvatske bratovštine „Bokeljske mornarice 809" da miniraju kandidaturu Bokeljske mornarice za UNESCO" što je naslovom pod kojim je prenesen njegov intervju u dnevnom listu Pobjeda od dana 09.02.2019.g. U tom članku je vrlo kratko admiral Sbutega ponovio da zajednička nominacija Republike Crne Gore i Republike Hrvatske nije bila moguća "zato jer Mornarica nije iz Hrvatske dobila zvaničnu ponudu za zajedničku kandidaturu".

Iznesena tvrdnja je gruba neistina koju admirala Sbutega plasira kako bi valjda učvrstio vlastitu poziciju u Bokeljskoj mornarici narušenu pogrešnim procjenama i nastavak provođenja politike rušenja i brisanja bokeljskog u Bokeljskoj mornarici. Republika Hrvatska i Republika Crna Gora u novije vrijeme imaju poprilično dobre susjedske odnose, u kojima dakako ima i izazova, pa i pogrešaka, a upravo je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u nedavnom intervju nakon osnivanja Podgoričkog kluba 01. veljače 2019.g., kao pogrešku tih odnosa apostrofirao nominaciju Bokešku mornaricu.

Naravno predsjednik Vujanović, kao i mnogi drugi dužnosnici Republike Crne Gore, osim admirala Sbutege, su dobro upoznat sa inicijativom Republike Hrvatske za zajedničkom nominacijom, polazeći od objektivne pretpostavke da je Bokeljska mornarica dobro koje se proširilo i koje postoji na području Republike Hrvatske. Upravo su iz tih razloga i upućeni zahtjevi Republike Hrvatske da se ovo dobro zajednički nominira na UNESCO listu nematerijalna baštine. Ova inicijativa je starija od mandata admirala Sbutege, još je pokrenuta za vrijeme dok su ministri kulture u Crnoj Gori bili g. Goranović, a u Republici Hrvatskoj g. Šipuš. Iznosi se sumnja da je to admiralu Sbutegi nepoznato, a ako mu je i bilo nepoznato, teško može osporiti da taj prijedlog nije čuo osobno od ministrice kulture Republike Hrvatske Nine Koržinek Obuljen.

Admiral Sbutega nažalost pokazuje da nije upoznat sa osnovama podnošenja nominacije kad u spomenutom intervju Pobjedi navodi kako se Republika Hrvatska nije obratio Bokeljskoj mornarici radi zajedničke nominacije. Naime, nominaciju nematerijalnog dobra pred tijela UNESCO podnosi država iz koje to dobro dolazi, a to je Crna Gora, kojoj se kako je vidljivo Republika Hrvatska obratila s zahtjevom zajedničke nominacije.

Admiral Sbutega ovakvim istupom čini suštinski najveću i neoprostivu grešku. Naime, admiral Sbutega prozivanjem HNV CG i Hrvatskih bratovština za navodno miniranje nominacije poziva na nacionalnu netrpeljivost. Ovakva neistinita i nepromišljena izjava predstavlja poziv na javni linč hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i zato je to nedopustivo. Admiral Sbutega sa pozicije deklariranog Hrvata može raditi protiv svojeg naroda, ali ne i da širi nacionalnu netrpeljivost.

No, ono što je bitnije, Bokeljsku mornaricu ne treba braniti od hrvatskog naroda. Naprosto Bokeljsku mornaricu se ne može braniti od naroda koji je nositelj tog dobra, pritom, kao što je svima dobro poznato omogućavajući svima, dakle, pripadniku bilo koje vjere ili nacije da sudjeluje kao aktivni član Bokeljske mornarice.

Republika Hrvatska je ne svojata niti može otrgnuti Bokeljsku mornaricu iz Kotora, Boke kotorske i Crne Gore, a to ne žele niti mogu Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809. Međutim, fenomen proslave svetog Tripuna, Kola svetog Tripuna, malog admirala i Bokeljke mornarice se, mnogobrojnim iseljavanjem Bokelja u Hrvatsku, proširio na teritorij Republike Hrvatske i obilježava se u pojedinim dijelovima već više od 150 godina. Pravo i obveza Bokelja koji žive u Hrvatsku, kao nositelja ovih fenomena, je da se njih ne isključi, već da ih se uključi u nominaciju ovog dobra na UNESCO listu nematerijalna baštine čovječanstva. Upravo je to razlog zbog kojeg je Republika Hrvatska predlagala zajedničku nominaciju Bokeljske mornarice, proslave svetog Tripuna i Kola svetog Tripuna pred UNESCO, a kad je to minirao admirala Sbutega, Republika Hrvatska je uputila vlastitu nominaciju. 

Dakle, sasvim je jasno da HNVCG i Hrvatske bratovštine ne priječe i ne miniraju nominaciju Bokeljske mornarice na UNESCO listu nematerijalna baštine.

Nažalost može se reći da je admiral Sbutega glavni problem i prepreka nominacije Bokeljske mornarice na UNESCO listi nematerijalna baštine.