Upoznajmo Bibliju i ljepotu stvaranja uz encikiliku pape Franje „Laudato si'“

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 30. siječnja 2022. - 16:10

Sutomore -Šušanj

U sklopu vjeronaučne nastave za djecu i mlade te povodom spomendana sv. Antuna Pustinjaka, zaštitnika životinja, organizirano je 29. siječnja 2022. godine upoznavanja biblijske teologije stvaranja u kontekstu enciklike „Laudato si'. O brizi za zajednički dom“. Izraz „stvaranje“ nadilazi značenje pojma „priroda“. Naime, u enciklici „Laudato si'“ u broju 76. papa Franjo izvrsno pojašnjava ovu razliku: Za judeo-kršćansku tradiciju izraz 'stvaranje' ima šire značenje od izraza 'priroda', jer je povezan s naumom Božje ljubavi, gdje svako stvorenje ima vrijednost i značenje. Priroda se obično promatra kao sustav koji se proučava, razumijeva i kontrolira, dok se stvaranje može shvatiti jedino kao dar iz Očeve ruke otvorene svima i kao stvarnost prosvijetljena ljubavlju koja nas okuplja u sveopće zajedništvo“. U sklopu ovog događaja djeca i mladi imali su priliku diviti se ljepoti Božjeg stvaranja te na taj način razvijati vlastite estetske afinitete prema ljepoti koja je utkana u svako Božje stvorenje.

Pod vodstvom đakona don Damira Vrbešića u župama Sutomore, Brca i Šušanj susret se sastojao od dva dijela – prvi dio na imanjima župljana na kojima su sudionici imali prigodu vidjeti razne životinje i biljke, a drugi dio u restoranu Sea Forte gdje je Likovnu koloniju za djecu i mlade vodila Branka Ćetković. 

Vjeronaučna je nastava započela u 11 sati kod obitelji braće Glavanović. Nazočni su imali priliku vidjeti prekrasno imanje s raznim životinjama – psi, kokoši, krave i svinje. Čuli su također jednu zanimljivost. Naime, na tom je imanju prije nekoliko godina jedna krava otelila tri teleta. To je izuzetno rijedak slučaj koji je kao takav bio medijski vrlo popraćen. Obitelj Glavanović je na koncu počastila sve prisutne vlastitim domaćim proizvodima.

Prije čašćenja održano je i tematsko predavanje koje su na temu „Biblija i stvaranje“ održali profesorica Jasmina Rabrenović i đakon don Damir Vrbešić. Profesorica Jasmina je djeci rekla nešto o životinjama i biljkama u Bibliji i suvremenom svijetu. Biljke u Bibliji su korištene u različite svrhe kao što su hrana, začini za hranu, lijekovi, bogoslužje itd. Neke od njih su: grah, leća, pšenica, lan, cimet, tamjan, kim, izop, gorušica, nard, pelin itd. Biblijske životinje možemo podijeliti u tri skupine: divlje životinje (medvjed, leopard, lav, jelen, vuk, lisica itd.); tegleće životinje (magarac i mazga, deva, konj itd.); domaće životinje ( ovce, koze, volovi itd.).

Upoznala je sudionike o važnosti mliječnih proizvoda za ljudsku prehranu. Istaknula je nekoliko zanimljivosti. Ovčje mlijeko se danas gotovo ne koristi za piće već se prave veoma kvalitetni sirevi: rokfor, gorgonzola, kačkavalj, paški sir. Smatra se da prerađevine imaju veću nutritivnu vrijednost od mlijeka. Kozje mlijeko sadrži veliki broj vitamina, lakše je za probavu od kravljeg. Kalcij i fosfor su veoma dobri za kosti. Surutka je jako zdrava za regeneraciju jetre. Magareće mlijeko je jako zdravo. Služi za ublažavanje simptoma kašlja, bronhitisa, ekcema, alergija, jačanje imuniteta, slatkog je ukusa i bez mirisa. Bebe od 2,5 mjeseca mogu ga konzumirati. Sadrži 60 puta više vitamina C od kravljeg mlijeka. Grci su ga smatrali lijekom. Jedna magarica za dvije god dadne 40 litara mlijeka.

Don Damir je sa teološkog aspekta govorio o stvaranju s posebnim osvrtom kako Bog sve što čini zapravo čini dobro. Okrijepljeni i oduševljeni onim što su vidjeli, čuli i okusili skupina je krenula u Sutomore kod obitelji Zanković koja na svome imanju uzgaja magarce. Posjeduju dvije pasmine magaraca, jedna s križem na leđima, a druga bez njega. Njihovim ukrštavanjem nisu znali koja će pasmina prevladati, ali su potajno priželjkivali da to bude ona koja nosi križ. Na radost svih tako je i bilo. Nakon razgledanja imanja i životinja obitelj Zanković je također pripremila okrjepu.

Drugi dio vjeronaučne nastave slijedio je u restoranu Sea Forte u kojem nas je ugostila gospođa Milica Leković članica Nevladine organizacije Šapice – Bar. O napuštenim životinjama i životinjama o kojima skrbe govorila je njihova članica gospođa Tijana Đurović. Djecu je, osim s radom, upoznala i s pristupom koji trebaju imati kada prilaze napuštenim životinjama te kako se odnositi prema svim životinjama. Djeca su aktivno sudjelovala i postavljala pitanja na koja im je gospođa Tijana srdačno odgovarala.

Uslijedila je zatim Likovna kolonija pod vodstvom gospođe Branke Ćetković. Djeca i mladi slikali su na temu „Biblija i stvaranje“, a na osnovu onoga što su čuli i vidjeli tijekom prvog dijela vjeronaučnog susreta. Svima koji su sudjelovali, a posebno u organizaciji i ostvarenju vjeronaučne nastave, od srca zahvaljujemo!

don Damir Vrbešić, đakon