Vučinović: Najbliži smo samostalnom nastupom na državnom nivou

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 28. kolovoza 2016. - 13:29
Autor: 

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) priprema se za samostalan nastup na predstojećim izborima, ali je kao odgovoran politički subjekt, uvijek otvorena i za saradnju sa programski bliskim partijama, kazala je predsjednica Marija Vučinović.

"Najbliži smo samostalnom nastupom na državnom nivou, a o tome će svakako konačnu odluku donijeti Središnji odbor, najveći organ stranke", kazala je Vučinović agenciji MINA.

Ona je rekla da će HGI, kao dio buduće vlasti i legitiman predstavnik hrvatskog naroda u Crnoj Gori, nastaviti da radi na poboljšanju kvaliteta života hrvatske zajednice i svih građana.

Vučinović je ocijenila da je od osnivanja HGI-ja, položaj Hrvata u Crnoj Gori neuporedivo bolji.

Ona je rekla da sve što je HGI uradila na poboljšanju hrvatske nacionalne manjine, postigla zahvaljujući političkim mehanizmima, kroz zakonodavnu i izvršnu vlast.

"Mi smo prisutni u jednoj i drugoj, i dali smo nemjerljiv doprinos poboljšanju položaja Hrvata u Crnoj Gori. Osim toga mi smo i važan most saradnje između Hrvatske i Crne Gore. Raduju nas i sve bolji ukupni odnosi naših država", kazala je Vučinović.

Prema njenim riječima, uvijek ima prostora za bolje i više, na čemu će HGI i dalje raditi.

Vučinić je rekla da najveći procenat Hrvata živi u Boki i da su oni dominantno naše biračko tijelo HGI-ija.

"Međutim, činjenica da sve više Hrvata i u drugim gradovima prepoznaje u HGI –ju jedinu stvarnu političku snagu, sposobnu da na konkretan i odgovoran način rješava probleme hrvatske nacionalne zajednice, razlog je da kampanju proširimo i na ostale gradove", navela je Vučinović.

Ona smatra da je važno istaći i to da ,pored Hrvata, i građani drugih nacionalnosti pokazuju interesovanje za aktivnije učešće u radu i djelovanju HGI-ija, na šta su i kao partija građanske profilacije dodatno ponosni.

"Kampanja će, osim Tivta i Kotora u kojem će se istovremeno održati i lokalni izbori, biti usmjerena i ka drugim gradovima u Crnoj Gori.
Vjerujem da će kampanja HGI biti prijatno iznenađenje kako za naše potencijalne birače, tako i za cjelokupnu javnost", kazala je Vučinović.

Ona je ponovila da će HGI predložiti Skupštini Crne Gore izmjenu postojećeg Zakona o lukama s ciljem da opštine, odnosno država, upravljaju svojom obalom i morem.

Vučinović je ocijenila da su za unaprjeđenje Luke Kotor, sada već prepoznate kruzing destinacije, neophodni razvijeni lučki sistemi i prilagođavanje lučke infrastrukture, za čiju je realizaciju preduslov dugoročna koncesija.

"Imajući u vidu da je dugoročna koncesija u interesu grada Kotora većinskog vlasnika akcionarskog društva i manjinskih akcionara, očekujem da svi politički subjekti, koji se istinski zalažu za državne interese, podrže predlog HGI", kazala je HGI.

Na pitanje kako komentariše odluku opozicionih ministara da ostanu u Vladi izbornog povjerenja, Vučinović je rekla da je ta odluka očekivana.

"Svaka druga odluka bila bi neodgovorna, prvenstveno prema građanima Crne Gore", zaključila je Vučinović.