Vuksanović - Parlamentarna suradnja izuzetno značajna

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 22. siječnja 2019. - 11:07
U Bukureštu je jučer završen dvodnevni sastanak predsjedavajućih odborima za europske poslove parlamenata Europske unije (COSAC), a koji je obilježio predstavljanje ključnih pitanja kojima će se Rumunjska baviti u okviru svojeg predsjedavanja u narednih šest mjeseci.
Tijekom rasprave o prioritetima, zamjenik predsjednika Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović iskoristio je priliku istaći dosadašnji napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu, koji se ogleda u otvaranju trideset i dva i privremenom zatvaranju tri poglavlja i iskazao očekivanje da će u 2019. godini uslijediti zatvaranje nekih od poglavlja. Vuksanović je pozdravio prioritete rumunjskog predsjedavanja i izrazio nadu da će parlamentarna suradnja biti konstruktivna, posebno u dijelu politike proširenja. Prema riječima rumunjskih parlamentaraca, politika proširenja treba da ostane na vrhu europske agende, kao potvrda održivosti europskih vrijednosti i jače uloge u djelovanju EU kao globalnog aktera.
Vuksanović je na konferenciji imao više radnih sastanaka. S predsjednikom Odbora za europske poslove Sabora Republike Hrvatske Ivanom Domagojem Miloševićem i članom Joškom Klisovićem razgovarao je o dobrim odnosima dviju država, kao i permanentnom afirmacijom istih, u čemu snažno doprinosi hrvatska nacionalna zajednica kroz djelovanje Hrvatske građanske inicijative i brojnih udruga. Vuksanović je izrazio zahvalnost Republici Hrvatskoj, kako na pomoći Crnoj Gori u integracijama tako i na njenoj skrbi prema Hrvatima izvan njenih granica. Sugovornici su se osvrnuli i na potpisani protokol o suradnji, u Hrvatskom Saboru prošle godine, i složili su se da taj dokument uveliko nadilazi formalne okvire.
Vuksanović se sastao i s Kristijanom Vigeninom, predsjednikom Odbora za europske poslove i nadzor europskih fondova Narodne Skupštine Bugarske, s kojim je također prošle godine potpisao protokol o suradnji, a koji već daje konkretne rezultate. Adrijan Vuksanović je zahvalio kolegi Vigeninu na potpori politici proširenja, kao i na njegovim konstruktivnim inicijativama koje sprovodi, a koje doprinose kvaliteti integracijskog procesa.
U izaslanstvu Odbora za europske integracije, pored Vuksanovića bio je i Ranko Krivokapić.