Vuksanović: Slijedi složen proces za koji postoji politička volja

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. veljače 2018. - 9:44
Autor: 

Poslanik HGI-ja i predsjednik skupštinskog Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović navodi da Strategija EU za Zapadni Balkan jasno kaže da je perspektiva proširenja regije u rukama samih država gdje se Crna Gora i Srbija ističu kao primjeri.

“Strategija je jako značajna jer u velikoj mjeri potvrđuje ono što mi kroz proces pregovora kontinuirano afirmiramo predanim radom, a to je posvećenost na svim nivoima na putu ka reformama za koje postoji jaka politička volja, toliko puta do sada iskazana. Ono što nama slijedi jeste da u periodu 2018.-2020. pojačamo napore i upotpunimo transformaciju na poljima vladavine prava, osnovnih prava, jačanju institucionalnih kapaciteta, reformi administracije i ekonomskog razvoja, koji je dug i složen proces”, ocijenio je za Dnevne novine Vuksanović.
Ono što je takođee bitno, kako je naveo Vuksanović, jeste da će svaka od država Zapadnog Balkana biti ocjenjivana pojedinačno, po zaslugama, na osnovu ostvarenih rezultata.

“Crna Gora je mnogo puta do sada pokazala da su izazovi nešto sa čime se ona uspješno hvata u koštac i od čega ne bježi. Naprotiv, Crna Gora baštini europske vrijednosti u cilju izgradnje zdravog društva i konkurentne ekonomije, što ujedno predstavlja i njenu obvezu za članstvo u EU”, zaključio je Vuksanović.