"Žene su neophodne u politici I vjerujem u njihovo što veće uključivanje"

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. veljače 2018. - 16:12
Autor: 

Margaret Tačer je prije više od pola vijeka izjavila da u politici, ako želite da nešto bude rečeno, pitajte muškarca; ako želite da nešto bude urađeno, pitajte ženu. Da li je to pravilo koje egzistira na crnogorskoj političkoj sceni?

Do kraja drugog predsjedničkog mandata Filipa Vujanovića ostalo je manje od četiri mjeseca i postavlja se pitanje ko bi mogao da ga naslijedi.

U razgovoru sa ministarkom bez portfelja Marijom Vučinović, saznali smo da li je naše društvo zrelo da žena bude predsjednik države i da li bi to značilo samo puko praćenje evropskog trenda.

Ministarka bez portfelja Marija Vučinović, konstatuje da zrelo društvo podrazumijeva odgovornost u svim segmentima, a "to nije stvar trenda, već potrebe da na svim pozicijama imamo odgovorne i stručne ljude, a pitanje da li je to muškarac ili žena treba da bude irelevantno".

-Crnogorsko društvo je sazrelo da i ženu vidi kao stručnu odgovornu, profesionalnu na svim važnim pa i državnim funkcijama. Možemo imati ženu za predsjednika, a to bi ujedno i srušilo stereotip da na čelu države može biti samo muškarac. Na rukovodećim funkcijama imamo žene koje su se dokazale i prepoznale kao stručne, sposobne osobe koje apsolutno opravdavaju funkcije koje obavljaju – kaže Vučinović.

Ona ističe da bi žena stupila u političke vode, ne treba posebnu hrabrost, "već potrebu da one kroz političko angažovanje daju doprinos što kvalitetnijem položaju ne samo žena već ukupne zajednice".

Upitana koliko žene utiču na kreiranju politike u našoj zemlji, Vučinović ističe da se u poslednje vrijeme žene sve više uključuju u tu priču.

– U zakonu o političkim patrijama, prilikom formiranja odborničkih i poslaničkih lista na izborima, na svakoj trećoj poziciji mora biti žena, odnosno na izbornim listama treba da bude minimum 30 posto žena.U Parlamentu, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, glas žena sve više ima uticaja na kreiranje sveukupne politike.Hrvatska građanska inicijativa je jedina politička partija u Crnoj Gori koja ima ženu na čelu stranke. HGI je očit primjer da žena može biti predsjednica, ministarka, poslanica, i članica najviših partijskih tijela – rekla je Vučinović.

Ona poručuje da su žene u politici neophodne i vjeruje da će u vremenu pred nama sve više njih biti uključeno u politički život na najvišim državnim funkcijama "da će Crna Gora biti nezamisliva bez dominatnog prisustva žene".