16. Pulski dani eseja

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 15. listopada 2018. - 10:00
Autor: 

Ovogodišnji, 16. po redu Pulski dani eseja održat će se u Klubu hrvatskih književnika "Dr. Ljubica Ivezić", Sv. Ivana 1 (stara tiskara) 19. i 20. listopada, a nulti dan održat će se 18. listopada s predstavljanjima knjiga. Organizatori manifestacije su Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika i časopis Nova Istra, , a autor programa i voditelj Boris Domagoj Biletić.

Tema manifestacije je "1918. – 2018.: Stoljeće od raspada Monarhije". U četvrtak, 18. listopada, na Filozofskom fakultetu, u dvorani Slavka Zlatića u 17 sati na rasporedu je predstavljanje knjige "Vivisekcije književnosti" Tomislava Žigmanova (sudjeluju autor, Jelena Lužina i Boris Domagoj Biletić), a u 18 sati je predstavljanje knjige "Arkadija i dokolica" Irvina Lukežića, gdje sudjeluju autor i gore navedeni predstavljači.

U petak, 19. listopada, u Klubu hrvatskih književnika "Dr. Ljubica Ivezić" u 10 sati bit će proglašenje dobitnika Nagrade "Zvane Črnja" za 2018., a od 11 Milan Soklić izlagat će esej "Transformacije srednjoeuropske ideološke potke u stoljeću koje smo zvali svojim", Vinko Brešić "Prvi svjetski rat i hrvatska književnost", Darko Dukovski "Istra 1918. i politički program istarskih Hrvata", Bruno Dobrić "Pula, studeni 1918. – izgubljeni zavičaj", Josip Šiklić "Hrvatsko školstvo u Istri od 1914. do 1918.", Jasna Malvić "Doprinos austrijskih Nijemaca pulskome graditeljstvu", te od 13 sati, nakon predaha, izlagat će Robert Skenderović "Bačka i Srijem između Zagreba i Beograda u zbivanjima 1918. godine", Dragutin Lučić Luce "Fuga", Stipan Trogrlić "Katolička crkva u Istri (hijerarhijsko-kleričke strukture) i poslijeratna stvarnost 1918./1919. godine", Vanda Babić "Bokeljska muka – crtice o kulturi, identitetu i vjeri bokeljskih Hrvata od 1918. do danas", Marieta Djaković: Izgubljena domovina jednoga djetinjstva u Puli (Jaro Zeman)" te Irvin Lukežić "Godina 1918. i identitet(i) Rijeke".

U Domu hrvatskih branitelja u 17.30 sati je otvorenje izložbi "Bravarski pulski artefakti do 1918." Brigitte Mader te "Austrijska Pula na fotografijama Aloisa Beera". U 18 sati je posjet C. i kr. Mornaričkoj knjižnici – K.u.K. Marine-Bibliothek, a u 18.30 sati "Versibus Unitis" – poetsko-glazbeni recital Daniela Načinovića i Elde Krajcar Percan.

U subotu, 20. listopada, od 10 sati izlagat će Jelena Lužina "Zbogom oružje – O Soči, djedovima, Hemingwayju, Baloti i nekoć punoj Puli", Sibila Petlevski "Raspad Monarhije: psihoanaliza epohe", Brigitta Mader "Anton Gnirs, c. kr. zemaljski konzervator u Puli. Njegovo djelovanje kao arheologa i konzervatora u Austrijskome primorju (1899. – 1918.)", Zvonimir Deković "Hrvati Boke danas: stanje i perspektive", Helmut Malnig "Odljev mozgova (Brain Drain). Pulski profesori na Tehničkom sveučilištu u Beču", Jovan Nikolaidis "Miteleuropsko naslijeđe u svijesti moga plemena".

Uslijedit će u podne predstavljanje knjige "Dnevnik o ništavilu" Jovana Nikolaidisa (autor, J. Lužina i B. D. Biletić), a nakon toga izlagat će Slaven Letica "Raspad Monarhije i prijeteći raspad Europske unije", Nikola Čiča "Utjecaj Napretkovih Kalendara na kulturna zbivanja u Bosni i Hercegovini od 1918. do 1949.", Dubravka Brezak Stamać "Riječ u povodu 90. obljetnice smrti Stjepana Radića (1928. – 2018.), "Mario Sošić "Geopolitičke odrednice nacionalne i državne pripadnosti Istre 1918. – 1992.", Mihovil Dabo "Ususret mladom suncu. Pulski dnevni listovi 1918. i jučerašnji pogled u bolje sutra", te Milana Vuković Runjić "Sumrak Jučerašnjeg svijeta – o Zweigu, Matošu i Hotelu u oblacima".

Manifestacija se održava zahvaljujući Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Istarskoj županiji, Gradu Puli i Turističkoj zajednici Grada Pule, uz pomoć Davida Ivića i tvrtke Ivić Dizajn iz Gologorice te Mate Markovića i tvrtke Grafomark iz Zagreba.