Crnogorski pisci na manifestaciji DHK-a „Zagrebački književni razgovori“

Time to read
3 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 10. listopada 2022. - 8:51

U okviru međunarodne suradnje Društva hrvatskih književnika, na značajnoj manifestaciji DHK-a „Zagrebački književni razgovori“, od 5. do 8. oktobra u Zagrebu su gostovali crnogorski književnik Božidar Proročić, književni kritičar i profesor književnosti Veljko Đukanović i hroničar Veselin Živanović. Dolazak crnogorskih književnika u Hrvatsku dio je projekta kulturne saradnje između dvije zemlje pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova RH i Hrvatske ambasade u Crnoj Gori na čijem je čelu NJ. E. Veselko Grubišić. U Crnoj Gori su u septembru 2021. gostovale hrvatske književnice Božica Brkan i Željka Lovrenčić. One su u prošloj, ali i u ovoj godini predstavile zajednički koautorski projekat Božidara Proročića i Željke Lovrenčić, panoramu savremene hrvatske i crnogorske poezije: ,,Razlog za pjesmu” i ,,Odlazak u stihove.”

Da Hrvatska živi kulturu i za kulturu najbolje se viđelo 5. oktobra kada je u 20 časova počelo svečano otvaranje 43. Zagrebačkih književnih razgovora. Uvodnu riječ je imala ministarka kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. Nakon nje, pozdravnu je riječ svim književnicima, intelektualcima i gostima uputila Predsjednica odbora za obrazovanje, nauku i kulturu, saborska poslanica prof. dr. Vesna Bedeković. Istaknuti pisac i predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić osvrnuo se na značaj ove manifestacije, a nakon njega, prisutne je pozdravio pisac, esejista i dramaturg Dubravko Jelačić Bužimski. Da je veče odisalo muzikom i pjesmom poznatih hrvatskih pisaca potrudila se  Zrinka Posavec dok je moderator večeri bila Antonia Ćosić.

Crnogorski pisci imali su prilike da nakon svečanog otvaranja  razgovaraju sa Ministarkom kulture dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek i da je upoznaju sa onim što rade. Predsjednica odbora za obrazovanje, nauku i kulturu te poslanica Vesna Bedeković, pozvala je crnogorske književnike i predsjednicu Povjerenstva za književne veze DHK-a dr. sc. Željku Lovrenčić u zvaničnu posjetu Saboru. Crnogorski su književnici također razgovarali s Predsjednikom DHK-a. Tema ovogodišnjih 43. Književnih razgovora u Zagrebu bila je: ,,Srednje Evropa kulturološki ili geografski pojam”. Manifestacija se održavala u četvrtak 6. i petak 7. listopada. Razgovore i referate na ovu temu tokom dva dana imali su poznati intelektualci, filolozi, naučnici, istoričari i prevodioci: Fulvio Senardi (Italija), Florian Neuner (Austrija), Helena Sablić-Tomić, Matija Štahan, Zrinka Stričević-Kovačević, Damir Agičić, Andy Jelčić (Hrvatska), Veselin Živanović (Crna Gora koji je predstavio svoj rad „Hrvatska-spona između Srednje Evrope i Balkana“), Jiri Hrabal (Češka), Sašo Ognjenovski (Sjeverna Makedonija), Andrea Grill (Austrija), Maciej Czerwinski (Poljska) i Daria Lisenko (Ukrajina). U petak 7. oktobra crnogorski pisci i Željka Lovrenčić primljeni su u zvaničnu posjetu Saboru kod Predsjednice odbora za obrazovanje nauku i kulturu te poslanice Vesne Bedeković. Književnik Božidar Proročić i hrvatska književnica i prevodilac Željka Lovrenčić zajedno sa prof. književnosti Veljkom Đukanovićam i Veselinom Živanovićem predstavili su svoj rad na jačanju crnogorsko-hrvatskih kulturnih veza kroz dvije panorame savremenog hrvatskog i crnogorskog pjesništva. Ovim prijemom na visokom nivou Crnogorskim je književnicima ukazana velika čast.  Razgovarano je o brojnim kulturnim vezama koje povezuju Hrvatsku i Crnu Goru kroz dugu i slavnu istoriju. Prilikom posjete imali smo priliku da se upoznamo sa načinom funkcionisana hrvatskog Sabora i sa svim onim što ga čini posebnim. Nakon posjete Saboru, u okviru hrvatsko-crnogorske poetske saradnje, ugledni hrvatski književnik i predsjednik Ogranka Društva hrvatskih književnika Sisačko-moslavačke županije Siniša Matasović organizovao je predstavljanje dviju panorama u Državnom arhivu u Sisku. Događaj je počeo u 18 časova. O knjigama su govorili: Željka Lovrenčić,  Božidar Proročić i Veljko Đukanović dok je moderator večeri bio Siniša Matasović. Iz Zagreba se odazvala i književnica Božica Brkan koja je pročitala dio svoje poezije uvrštene u panoramu, a čitana je i poezija Miraša Martinovića i Rebeke Čilović te hrvatskih pjesnika Enerike Bijač i Slavka Jendrička kako bi publika dobila potpuniji utisak o ovim vrijednim knjigama. Gost večeri tokom svog kratkog boravka u Hrvatskoj bila je i kolegica iz Ukrajine Daria Lisenko koja je čitanjem svoje poezije i zanimljivim izlaganjem govorila o vezama i novijoj književnoj saradnji između Hrvatske i njene zemlje.

Crnogorski pisci su posjetili i Crnogorski dom đe su se susreli sa predsjednikom Danilom Ivezićem (o čemu slijedi posebna reportaža) kome su ovom prilikom uručene obje panorame. Takođe su upoznati sa načinom funkcionisana zajednice Crnogoraca kroz kulturnu prizmu Hrvatske čime je na najljepši način zaokružena posjeta i učešće crnogorskih stvaralaca na 43. Književnim razgovorima u Zagrebu. Treba naglasiti posebnu posvećenost predsjednika DHK-a Zlatka Krilića, članica Uprave Željke Lovrenčić i Božice Brkan te administrativne službenice Maje Kolman Maksimiljanović koji su sa puno pažnje i uvažavanja ugostili književnike.

Tekst: Veljko Đukanović