Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 15. siječnja 2020. - 8:25
Autor: 

Hrvatska ove godine slavi 28. godišnjicu međunarodnog priznanja.

Neovisnost i suverenost Republike Hrvatske 15. siječnja 1992. godine priznalo je svih dvanaest zemalja članica tadašnje Europske zajednice kojima su se istoga dana pridružile Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska i Švicarska.

Nakon što je neovisnost Hrvatske proglašena 25. lipnja 1991. godine sljedeći dan priznala ju je Slovenija, koja tada ni sama još nije bila međunarodno priznata. Uz Sloveniju su još i Litva i Latvija te Ukrajina, koje u tom vremenu nisu imale međunarodno priznanje, tijekom jeseni 1991. donijele odluke o priznanju Hrvatske.

Prva međunarodno priznata država koja je 19. prosinca 1991. odnijela odluku o priznanju samostalnosti Hrvatske je Island. Istoga dana takvu je odluku donijela i Njemačka, ali ona je stupila na snagu 15. siječnja – na dan priznanja ostalih država članica Europske zajednice.

Sveta Stolica i San Marino uputili su priznanje Hrvatskoj 13. i 14. siječnja 1992., a do kraja siječnja iste godine priznale su je ukupno 44 države svijeta.

Primitak Hrvatske u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992. godine kruna je međunarodnog priznanja Hrvatske koja je postala članicom mnogih međunarodnih organizacija i održava diplomatske veze s većinom međunarodno priznatih zemalja svijeta.

Na dan 15. siječnja obilježava se i 22. obljetnica završetka mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u Hrvatskoj se obilježava kao spomendan.