"Dubrovnik na glazbenoj hridi" večeras u atriju Kneževa dvora

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 18. kolovoza 2020. - 10:44
Autor: 

Koncert naslovljen "Dubrovnik na glazbenoj hridi", posljednji koncert 71. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju Kneževa dvora, okupit će u utorak, 18. kolovoza, uzbudljiv ansambl dubrovačkih glazbenika, neobičnog odabira instrumenata i istaknutih osobnosti.

Pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, ansambl sastavljen od ponajboljih dubrovačkih glazbenika s udaraljkašem Filipom Merčepom izvest će Koncert za ksilofon i gudače jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja i jednog od najzastupljenijih na ovogodišnjim Igrama Borisa Papandopula, a zatim i Koncert za trubu i orkestar br. 2 francuskog skladatelja Andréa Joliveta s trubačem Vedranom Koceljem.

Rückertove pjesme austrijskog skladatelja i dirigenta češkog podrijetla Gustava Mahlera izvest će mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović u drugom dijelu večeri. Na programu je i contraVals & contraDans za komorni orkestar, kompozicija koju je dubrovački trubač i skladatelj Petar Obradović izvorno napisao 2003. godine no za ovu prigodu i za točno ovaj sastav orkestra joj udahnuo novi život. 

Kako se ističe u najavi, uz nastupe dubrovačkih umjetnika i Dubrovačkog simfonijskog orkestra, kao i uz programe usmjerene mladima i razvoju publike, koji također počivaju na plećima domaćih glazbenika, "Dubrovnik na glazbenoj hridi" predstavlja drugo izdanje komorno-solističkog programa "Dubrovnik plovi u intonaciji", održanog prije dvije godine.

"Umjetnici će se spojiti u ansambl profila simfonijete, s raznovrsnim i 'pikantnim' programom koji pokazuje kako Grad, koji plovi kroz vrijeme, ima uporište u tvrdoj hridi svoje glazbene tradicije i svojeg odnjegovanog i, s obzirom na svoju veličinu, impresivnog kruga sjajnih glazbenika", pojasnio je Fačini, pomoćnik intendantice Dubrovačkih ljetnih igara za glazbeni program i dirigent na koncertu.

Koncert se održava uz potporu zaklade Caboga Stiftung. Ulaznice su rasprodane.

"Dubrovnik na glazbenoj hridi" ujedno je i posljednji ovoljetni koncert Dubrovačkih ljetnih igara u atriju Kneževa dvora, a festivalski program donosi još samo gala koncert sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića uz operne zvijezde Lanu Kos i Željka Lučića, koji će pod pokroviteljstvom Mastercarda zatvoriti 71. Dubrovačke ljetne igre 25. kolovoza ispred Katedrale.

Dubrovačke ljetne igre prilagodile su svoje poslovanje preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 te se moli publiku da se pridržava istih.

(Hina) xgvla ymvr