Festival Organum Histriae posveta vrijednoj baštini orgulja

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 27. kolovoza 2020. - 11:27
Autor: 

Nakon dvogodišnje stanke ove godine ponovno se održava Organum Histriae, bivši Dani orgulja u Istri, festival orguljske glazbe na istarskim orguljama koji potiče zaštitu, obnovu i revitalizaciju vrijedne kulturne baštine orgulja.

Ovogodišnji, 21. Organum Histriae, održat će se od 31. kolovoza do 6. rujna na nekoliko lokacija, a otvara se svečanim "Fanfarama" Anđelka Klobučara u jednoj od najstarijih istarskoj romaničkih građevina -  Župnoj crkvi Sv. Martina u Sv. Lovreču Pazenatičkom.

Ondje će na Nakićevim orguljama iz 1735. godine nastupiti Pavao Mašić, uz Moniku Cerovčec, sopran i Vedrana Kocelja na trubi, okupljenih u Trio Seraphim.

Kako je najavljeno, na istim orguljama svoj Hommage organologu Božidaru Grgi odsvirati će i mladi orguljaš međunarodne karijere Ivo Mrvelj, a u Pulskoj Katedrali izvest će se neuobičajeni program za orgulje četveroručno u izvedbi Elene Roce i Krešimira Klarića. 

Najveća novost ostavljena je za posljednji festivalski dan kada će se svečanom misom zahvalnicom i koncertom u Župnoj crkvi Sv. Servula  u Bujama prvi puta predstaviti novoosnovani Ansambl mladih istarskih glazbenika Organum Histriae. 

Na istoj lokaciji, za sam kraj Festivala na Callidovim orguljama iz 1791.  nastupit će prva umjetnička voditeljica festivala Ljerka Očić, uz uglednog oboistu Branka Mihanovića. 

"Tijekom 20 godina djelovanja, taj je festival ostvario mnoštvo atraktivnih popratnih programa kojima se nastojalo popularizirati orguljašku baštinu i podići svijest o potrebi njezine zaštite i obnove, važnima i za razvoj kulturnog turizma Istre", ističu organizatori.

"Ove godine također predstavljamo raznovrstan program – od okruglog stola, orguljaškog izleta do online kviza o orguljama, dodaju. 

S obzirom na pandemiju cijeli festivalski program moći će se pratiti i online uživo na web stranicama  i YouTube kanalu festivala.

(Hina) xagrb