Hrvatski fizičar Bojan Vršnak dobitnik najveće nagrade Europske svemirske agencije

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 09. siječnja 2018. - 9:10

Hrvatski fizičar i međunarodno priznati stručnjak za fiziku Sunca, Bojan Vršnak dobio je najvažniju nagradu Europske svemirske agencije za istraživanja na području svemirske meteorologije. Nije znao ni za nominaciju, pa ga je nagrada itekako iznenadila.

- Dobio sam čestitu od prijatelja koji radi u NASA-i, a na tu pristizale su i druge čestitke i tek tada sam shvatio da sam dobio nagradu - ističe Vršnak.

Povod nagradi bio je model koji je razvio s kolegama u Zagrebu. Model proučava kako erupcije sa Sunca stižu na Zemlju i predviđaju kad će biti nalet na Zemlju, no nagrada nije samo za taj model nego nagrađuje i Vršnakov cjelokupni rad na tom području.

Istražuje Sunce još od studentskih dana. Kao dječak otišao je na zvjezdarnicu promatrati svijet kroz teleskop i rano postao astronom amater. Kasnije, kao student fizike svoj diplomski rad posvetio je proučavanju Sunca, a grana kojom se danas bavi je svemirska meteorologija.

- Svemirska meteorologija prati i predviđa utjecaje svemirskih tijela, osobito Sunca, na zbivanja na Zemlji. Uvjeti koji vladaju u bliskom svemirskom okolišu proučavaju se ozbiljnije od 50-ih prošlog stoljeća. Istraživalo se koliko i zašto svemirski okoliš može na nas utjecati - pojašnjava nagrađeni fizičar.

Nagrada "Kristian Birkeland Medal for Space Weather and Space Climate" dodjeljuje se od 2013. godine, a uz Europsku svemirsku agenciju dodjeljuju je i Norveška kraljevska akademija, Ruska akademija i Belgijska kraljevska akademija. Dosad je nagradu dobilo četvero znanstvenika - od kojih dvoje iz NASA-e.

Ovogodišnja nagrada dodjeljuje se u povodu stote godišnjice smrti Kristiana Birkelanda, norveškog znanstvenika najpoznatijeg kao autora teorija atmosferskih električnih struja koje su omogućile fizikalno objašnjenje polarne svjetlosti te po predviđanjima postojanja Sunčeva vjetra.