Hrvatski umjetnici na fotografijama Milana Pavića u Galeriji Forum

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 05. ožujka 2021. - 9:26
Autor: 

Izložba fotografija "Uredi, kavane, ateljei" Milana Pavića, koja se otvara u petak u zagrebačkoj Galeriji Forum, predstavlja izbor portreta hrvatskih umjetnika koje je taj istaknuti hrvatski fotograf snimio tijekom svoga života.

Izloženi fotoportreti značajnih hrvatskih umjetnika koje je ostvario zrače neposrednošću i empatijom, a među njima su i oni Tina Ujevića u Tip-topu,  Miroslava Krleže, Ivana Generalića, Emanuela Vidovića, Zlatka Boureka, Toše Dapca, Vlahe Paljetka, Ive Pogorelića, Vladimira Nazora, ističe se u najavi.

Milan Pavić (Daruvar, 1914. - Zagreb, 1986.) prvi je kontakt s novinama ostvario kao mladić nakon susreta sa slavnim Franjom Fuisom, koji ga je povezao s redakcijom "Novosti", gdje je od 1935. počeo objavljivati reportaže iz rodnog grada.

Iste je godine dobio svoj prvi fotoaparat i to kao nagradu redakcije časopisa "Panorama" iz Beograda, jer je u Daruvaru za njega sakupio 27 pretplatnika. 

Time je započela karijera upisana u povijest hrvatske fotografije, a nakon Drugog svjetskog rata Pavićev talent i ljubav prema fotografiji brzo su prepoznati, podsjeća se.

Osim prepoznatljivih portreta umjetnika iz njegovog se opusa ističu i fotografije važnih državnih događaja, Zagreba iz zraka - što je tada bilo složen poduhvat, kao i spomenika gradova te raznih narodnih tradicija za monografije. 

Sudjelovao je na brojnim izložbama i dobio mnoge nagrade i počasti od domaćih i međunarodnih fotografskih institucija i udruženja.

Pavićeva izložba se može pogledati do 27. ožujka.