I ove godine posebna upisna kvota za pripadnike hrvatske manjine i iseljeništva

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 08. travnja 2019. - 9:05
Autor: 

I u nadolazećoj akademskoj godini studenti pripadnici hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva moći će se upisivati putem posebne upisne kvote u kojoj će biti 202 mjesta, petnaest manje nego godinu prije.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske objavio je da je Senat Sveučilišta u Zagrebu u ožujku donio odluku o upisnim kvotama za upis u prvu godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija u akademskoj 2019./2020., te da se u svibnju očekuje raspisivanje natječaja za upis putem posebne upisne kvote.

Natječaj će biti dostupan i na mrežnim stranicama Središnjeg ureda.

Posebna kvota, ove godine 202 mjesta, odnosi se na dvije kategorije studenata: pripadnike hrvatske manjine u 12 europskih država (Austriji, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj, Rumunjskoj, Makedoniji, Mađarskoj, Italiji, Crnoj Gori, Češkoj, Kosovu i Bugarskoj) i Hrvate iseljenike u prekomorskim i europskim državama i njihove potomke.

U kvoti od 202 mjesta najviše ih je za humanističke (72) i društvene znanosti (61), pa za tehničke znanosti (44), biomedicinu i zdravstvo (20), prirodne znanosti (3), umjetnička područja (2), te po jedno za filmsku i tv režiju i produkciju. 

Za upise u okviru posebne kvote kandidati se prijavljuju izravno na fakultete koji samostalno, po prethodno objavljenim kriterijima, provode njihovo rangiranje uz mogućnost provedbe razredbenog postupaka, navodi Ured na čijim su mrežnim stranicama navedene i druge informacije važne za upis.

Za sadašnju akademsku godinu Senat zagrebačkog Sveučilišta odobrio je kvotu od 217 mjesta, koja su bila raspoređena na sličan način. Izuzetak su tehničke znanosti na koje se moglo upisati deset studenata više nego će se moći u nadolazećoj akademskoj godini.