I u otežanim okolnostima hrvatska zajednica u Crnoj Gori iskazuje vitalnost i snagu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. veljače 2022. - 15:24

Izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore - predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković te predsjednik i dopredsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović i Ilija Janović - danas (16. veljače 2022. godine) u Osijeku je primio župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, a susretu su nazočili i njegovi zamjenici Mato Lukić i Josip Miletić.

- Danas smo su nas posjetili predstavnici Hrvata iz Crne Gore, a razgovarali smo o statusu Hrvata u Crnoj Gori, kako tamo funkcionira hrvatska zajednica, s kojim se problemima susreću, koji su izazovi pred njima. Govorili smo i kako im mi iz Osječko-baranjske županije, ja kao župan i moji suradnici, možemo pomoći u osvještavanju cijele Hrvatske i hrvatskog naroda kako žive Hrvati u Crnoj Gori, kao i drugim državama jer kao što je poznato razgovaramo i s Hrvatima u Vojvodini, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj. Želim im dobrodošlicu u našem gradu i županiji te iskazujem punu potporu u njihovim nastojanjima kako bi imali normalne uvjete života i jednakopravnog funkcioniranja kao što imaju i sve druge zajednice na području Crne Gore - rekao je župan Ivan Anušić te dodao kako je dogovoren uzvratni susret u Boki Kotorskoj.

Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI), prve političke stranke s hrvatskim nacionalnim predznakom u Crnoj Gori, istaknuo je kako je ovo poseban dan za hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori.

- Ovo je dan iskrenog zajedništva među Hrvatima u Hrvatskoj i izvan njenih granica. Dolazimo u posebnom trenutku, trenutku koji nosi određenu tjeskobu i za Hrvate i za druge nacionalne zajednice u Crnoj Gori koja je došla s promjenom političkih i društvenih prilika nakon izbora 30. kolovoza 2020. godine. No, i u otežanim okolnostima malena hrvatska zajednica pokazuje svoju vitalnost i snagu, a u svemu ima nedjeljivu i snažnu potporu cjelokupnog državnog vrha Republike Hrvatske, ima institucionalnu potporu, ali i potporu u ovakvim susretima i osobama poput gospodina Anušića i njegovog tima. Radujemo se našem ponovnom susretu u Boki Kotorskoj gdje ćemo gospodina Anušića i njegove suradnike upoznati s visokom koncentracijom hrvatske kulture na teritoriju Crne Gore, što je ponos svim Hrvatima gdje god žive - kazao je Adrijan Vuksanović te poručio:

- Mi politički predstavljamo Hrvate u Crnoj Gori jer ne želimo i nećemo se svesti samo na folklorna društva nego želimo da se naš glas čuje kako bi što bolje afirmirali hrvatski identitet i zastupali sve njegove vrijednosti - naglasio je.

Prema zadnjem popisu stanovništva (2011. godine) u Crnoj Gori živi 6.021 Hrvata, odnosno 0,97 % od ukupnog broja stanovnika, no unatoč tako malom broju, Hrvati su baštinik ogromnog kulturnog i duhovnog blaga. Naime, više od 60 % kulturnog blaga Crne Gore su stvorili, njegovali i očuvali Hrvati i njihovi preci, a - kako je poručio Vuksanović - tim se blagom treba ponositi i Crna Gora.

Izvor: Osječko-baranjska županija