Još jedna uspješna godina za HKD Napredak

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 22. siječnja 2019. - 8:47

Hrvatsko kulturno društvo Napredak zabilježit će proteklu 2018. godinu kao iznimno uspješnu što najbolje potvrđuju rezultati rada. Brojku od 518 manifestacija realiziranih u 2017. godini Napredak je u 2018. povećao sa mnogobrojnim manifestacijama, projektima i festivalima koji promiču opstojnost i zaštitu identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Od obnove 1990. godine do danas, Hrvatsko kulturno društvo Napredak je organiziralo preko 9.000 različitih manifestacija, podijelio je preko 2.890 stipendija, a među stipendistima već ima poznatih i uspješnih umjetnika, znanstvenika i gospodarstvenika. Protekle godine dodijeljene su 33 stipendije među kojima su i stipendije iz Podfonda Irene Kozarić za studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili studenata koji se nalaze u posebno teškoj socijalnoj situaciji.

Napredak uz svoje brojne kulturne manifestacije, najvećim dijelom, upravo dodjelama stipendija slijedi humanu Misiju koju ima i koristi svaku prigodu kako bi obogatio Fond iz kojeg se izdvajaju sredstva, kako bi zadržao i poticao mlade na što uspješnije školovanje i zadržavanje na prostorima Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Kroz prihode dobivene od različitih humanitarnih koncerata i drugih manifestacija Napredak nastoji povečati sredstva Fonda kako bi omogućio školovanje što većem broju studenata u potrebi.

U izdavačkoj djelatnosti Napredak je zajedno sa svojim podružnicama tiskao više različitih naslova od kojih posebnu pažnju zavrijeđuje monografija ''Hrvatsko kulturno društvo Napredak 1990. – 2015.'' izdana u povodu 25. obljetnice obnove Napretka, zatim knjiga ''Vjera i kultura'', prof. Franje Topića te kao sunakladnik na trojezičnom izdanju (hrvatski, engleski i njemački) knjige Ive Pilara ''Južnoslavensko pitanje''.

I u likovnoj djelatnosti Napredak je realizirao veći broj izložbi među kojima su najzapaženije bile Izložba udruge likovnih umjetnika HKD-a Napredak, 19. Međunarodna likovna kolonija Breške 2018., 26. Likovno Annale u Sarajevu te Međunarodni posavski umjetnički likovni simpozij – PULS, održan u organizaciji  Napretkove zaklade ''Otvorena kuća'' u Garevcu.

Tu su još i brojne tradicionalne manifestacije poput kulturno-zabavne manifestacije ''Posavsko sijelo'' u Odžaku, ''Uskopaljske jeseni'' u Uskoplju, ''Šopovi dani na Plivi'' koju organizira podružnica iz Jajca, te Usorski dani kulture i 10. Frančeskovi dani u Brčkom.

Napredak je ostvario i niz manifestacija u suradnji s drugim udrugama i institucijama gdje se kao najznačajnije može izdvojiti manifestacija ''Ja BiH... 5 dana Zagreba u Sarajevu'' održano u lipnju te uzvratno, također 5 dana Sarajeva u Zagrebu, održano u listopadu 2018. godine.

Pri Napretku djeluju i brojne sportske udruge koje ostvaruju veoma dobre rezultate gdje je potrebno naznačiti plasman nogometaša NK SAŠK-a u drugu ligu FBiH, odlične rezultate Napretkovih šahista iz Zenice, a Napretkovi boćari su osvojili 12 medalja.

I ove godine Napredak je organizirao Međunarodnu konferenciju radničkih sindikata (EZA-a i MCL) u Osijeku (srpanj 2018.) u kojoj je HKD Napredak sudjelovao kao ravnopravni član, a realizirani su uz pomoć Europske unije. Tema konferencije  bila je “Mladi na tržištu rada – kako unaprijediti njihovu situaciju“. Organiziran i Okrugli stol u Sarajevu na temu ''Stanje dijaloga u Bosni i Hercegovini'', a koji je realiziran u suradnji sa talijanskom kršćanskom radničkom partijom. Napretkova podružnica u Beču organizirala je ove godine 20. jubilarnu ''Ljetnu akademiju njemačkog jezika'' u Beču. Bečka podružnica je ove godine obilježila još jedan vrijedan jubilej, 20. obljetnicu svojih tamburaša ''AkroBiH''.

Godine 2018. Napretkova podružnica iz Splita svečano obilježila 90 godina svog postojanja i uspješnog djelovanja koja u je uz zagrebačku Glavnu podružnicu najaktivnija i najznačajnija podružnica u Republici Hrvatskoj. 95. obljetnicu svoga postojanja obilježilo je i Napretkovo planinarsko društvo ''HPD Bjelašnica 1923''.

Temeljne odredbe Napretka niti stotinu godina poslije svog osnutka, nisu se mijenjale, a to su očuvanje opstojnosti, nacionalnog identiteta, kulture, jezika, tradicije i običaja Hrvata kako u Bosne i Hercegovine tako i u Hrvatskoj i svim drugim mjestima gdje Hrvati žive.