Josip Čačija - slavodobitnik 303. Sinjske alke

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 06. kolovoza 2018. - 8:54

Ovogodišnja Sinjska alka okupila je više desetaka tisuća ljudi, a pored brojnih ministara i državnih dužnosnika nazočni su bili Kolinda Grabar-KitarovićAndrej Plenković te hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović. Najviše ovacija dobio je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

U tradicionalnom obraćanju novoizabrani vojvoda Boško Ramljak pohvalio je Vladu za povratak dostojanstva i vrijednosti Domovinskom ratu te poštovanju prema braniteljima i pozitivne pomake na strateškoj razini. Naglasio je pozitivne promjene i povratak dostojanstva hrvatskim braniteljima.

- Nama hrvatskim braniteljima to je posebno važno jer je hrvatska sloboda skupo plaćena, desecima tisuća poginulih branitelja i civila, velikim brojem ranjenih i raseljenih kao i nesagledivom materijalnom štetom koju će osjećati generacije - rekao je Ramljak.

Na kraju obraćanja pohvalio je nogometnu reprezentaciju na čelu s izbornikom Dalićem jer su, kako navodi pokazali kako se treba boriti za narod i domovinu.

Bara, Čoja i Alka

Sinjska alka obilježava pobjedu nad osmanlijama 1715. godine kada je 700 hrvatskih branitelja iz Sinja odbilo navalu turskoga zapovjednika čija je vojska brojala 60 tisuća vojnika. Alka traje tri dana, a prije središnje svečanosti održavaju se još dvije trke - Bara i Čoja.

Pobjednik prvoga natjecanja održanog u petak osvojio je alkar Ante Zorica koji je Baru osvojio nakon pripetavanja s Alenom Filipovićem Grčićem i Kristijanom Bikićem. Ante Zorica trostruki je slavodobitnik Alke kao i slavodobitnik svečane Alke u Vukovaru što ga čini najtrofejnijim alkarom. Viteško Alkarsko društvo pobjednika je nagradilo  brončanom plaketom Alke, novčanom nagradom te s dva metra zelenog sukna, koje simbolizira nagradu koju su pobjednici Bare dobivali u povijesti - sijeno tzv. baru s livade Alkarice ili Alkarske u posjedu Viteškoga alkarskog društva.

Srebrnu plaketu za osvajanje 303. Čoje, koja se održala jučer pred sedam tisuća gledatelja dobio je Ivo Zorica. Mladi alkar, koji je u dramatičnoj završnici pobijedio svoga rođaka već ima pravu riznicu trofeja. Na koplje pobjednika, alkarski je vojvoda privezao 311 centimetara crvene čoje koja simbolizira skupocjenu tkaninu koju su u povijesti dobivali slavodobitnici Alke. 

Josip Čačija s osvojenih osam punata slavodobitnik je 303. Alke, a ovo mu je prvi pobjednički plamenac. Prvi puta je u alkarskoj povorci jahao u pratnji barjaka 2005. godine, a kao debitant 2010. kao alkar kopljanik osvojio je Čoju.