Luka Šulić i Aljoša Jurinić nastupili na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 23. kolovoza 2019. - 8:34
Autor: 

Violončelist Luka Šulić i pijanist Aljoša Jurinić nastupili su u četvrtak navečer u atriju dubrovačkog Kneževa dvora, u svom prvom zajedničkom nastupu,  u sklopu glazbenog programa jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara (DLJI). Luka Šulić izjavio je kako mu svaki nastup na Igrama te u Dubrovniku, za koji je obiteljski vezan, budi poseban osjećaj nadahnuća, ali i odgovornosti.

"U domaćem se okruženju uvijek hoćeš pokazati u najboljem svjetlu. To je sve pozitivno i doprinosi da koncert bude još više nabijen emocijama i energijom. Drago mi je što je Dvor bio prepun, a ponudili smo zbilja kvalitetnu i zanimljivu glazbu", rekao je Šulić.

S Jurinićem, dodao je, ima odličan odnos, međusobno se jako dobro slušaju te na vrlo sličan način osjećaju nježnije dijelove glazbe koju izvode.

Aljoša Jurinić istaknuo je kako Šulića cijeni još od studentskih dana pa mu se ponuda za zajednički nastup na Igrama učinila sjajnom.

"Dosad sam malo svirao komornu glazbu jer sam bio usredotočen na natjecanja. Zato sam htio ovu godinu posvetiti više komornoj glazbi i stvoriti kapitalni dio svog repertoara, jer komorna glazba daje dodatnu dimenziju sviranja. Volio bih da ovo bude prvi u nizu ovakvih koncerata jer smo pronašli zajednički glazbeni jezik i razumijemo se na vrlo visokoj razini", objasnio je Jurinić.

Luka Šulić je s petnaest godina postao jedan od najmlađih studenata u povijesti zagrebačke Muzičke akademije, gdje je studirao u klasi Valtera Dešpalja, a diplomirao je sa samo osamnaest godina. Obrazovanje je nastavio u Beču kod Reinharda Latzka, a magistarski studij je s izvrsnim ocjenama završio na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu.

Šulić je posljednjih godina član dvojca 2Cellos, a prvi je put na Igrama nastupio još 2009. godine. Potom i 2011. uz Stjepana Hausera i Zagrebačke soliste, a iste je godine kao 2Cellos nastupio i ispred crkve sv. Vlaha, što je bio prvi njihov koncert u Hrvatskoj.

Aljoša Jurinić svoj najveći međunarodni uspjeh ostvario je 2012. godine, pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann, 2015. bio je finalist 17. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi, a godinu kasnije laureat Natjecanja kraljice Elizabete. Dobitnik je i svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, a 2015. mu je uručena i godišnja nagrada Vladimir Nazor te nagrada Milka Trnina 2017..

Premijerni je nastup na Igrama imao 2016. godine, recitalom u sklopu programa predstavljanja mladih laureata prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja "U susret budućnosti".