Miroslav Radman izabran za člana američke Nacionalne akademije znanosti

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 14. rujna 2018. - 9:18
Autor: 

Hrvatski biolog i osnivač Sredozemnog instituta za znanost o životu (MEDILS) Miroslav Radman (74) izabran je za član američke Nacionalne akademije znanosti, a svečana ceremonija prijema održat će se u Washingtonu u travnju iduće godine.

"Izabran sam za člana američke Nacionalne akademije znanosti i to mi je priznaje drago," kratko je izvijestio Radman u četvrtak obraćajući se sudionicima Hrvatsko-francuskih upravnopravnih dana koji se održavaju u prostorijama MEDILS-a u Splitu.

U izjavi za Hinu Radman je objasnio kako je za člana američke Nacionalne akademije znanosti izabran krajem travnja ove godine, ali da o tomu do sada nije javno govorio.

"Ceremonija prijema u američku nacionalnu akademiju znanosti bit će organizirana u travnju iduće godine a za mene je ovo veliko priznanje koje pokazuje da me američke kolege znanstvenici cijene," rekao je Radman. Dodao je kako su ove godine u američku Nacionalnu akademiju znanosti, osim njega, zabrana još tri biologa Europljanina među kojima je i švedski biokemičar Tomas Robert Lindahl, koji je 2015. dobio Nobelovu nagradu za kemiju.

Radman je rekao kako je on prvi Hrvat koji živi u Hrvatskoj, a izabran je u američku Nacionalnu akademiju znanosti te podsjetio kako je član te akademije još jedn Hrvat, Paško Rakić ali, dodao je, "on dugo živi u Americi i američki je građanin."

Napomenuo je kako je i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a za dopisnoga člana izabran je jer ima i francusko državljanstvo.

"Jedini sam Hrvat redoviti član Francuske akademije znanosti pošto je Ruđer Bošković bio dopisni član te akademije," istaknuo je Radman. Dodao je kako je član i još nekoliko akademija - Svjetske akademije znanosti, Europske akademije za mikrobiologiju te američke Akademije za umjetnost i znanost.

Osvrćući se na djelovanje MEDILS-a u Splitu, Radman je kazao kako je taj institut "totalno neovisan." "MEDILS-a se ne tiču promjene vlada ni na državnoj ni na lokalnoj razini jer mi smo totalno neovisni i u cijelosti se financiramo sredstvima iz inozemstva na temelju naših projekta," rekao je Radman.