Mladi hrvatski izumitelj na Forbesovoj listi

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 18. veljače 2019. - 9:17

Magazin Forbes uvrstio je Ivana Mrvoša na listu 30 najperspektivnijih poduzetnika mlađih od 30 godina. Solinskom poduzetniku koji se proslavio izumom solarne klupe tek je 23 godine.

Mladi Ivan Mrvoš 2015. i 2016. godine osvojio je gotovo sve hrvatske nagrade, a posljednjih godina njegov izvanredan izum sve se više prepoznaje i na globalnoj razini. Njegova tvrtka ''Include'' proizvodi solarne klupe i zapošljava više od 30 ljudi.

Svoje proizvode Mrvoševa tvrtka izvozi na više od 40 tržišta te je jedna od rijetkih hrvatskih tvrtki koja posluje u tako velikom broju zemalja diljem svijeta. Protekle tri godine tvrtka je prodala više od 900 pametnih klupa, a od kraja 2018. godine započela je i s prodajom novih proizvoda namijenjenih tržištu cikloturizma. 

- Trenutno imamo nešto više od 30 zaposlenih u različitim odjelima tvrtke poput razvoja, proizvodnje i prodaje, a do kraja ove godine očekujemo nastavak zapošljavanja i najmanje 40 zaposlenih. Pretprošle godine uspješno smo realizirali prvi investicijski ciklus od 3,5 milijuna kuna, a u ovoj godini zatvaramo novi ciklus vrijedan od 14 do 20 milijuna kuna pri čemu će valuacija tvrtke biti oko 100 milijuna kuna. Naši distributeri na globalnoj razini su lokalne tvrtke, ali i veliki globalni igrači poput telekoma. Trenutno u prodajnom portfelju imamo 9 proizvoda te se tvrtka fokusirala na razvoj raznih proizvoda koji se koriste u javnim prostorima, dakle polako se s klupa prebacujemo i na neke nove projekte, s time da je naš fokus isključivo na urbanu opremu – ispričao je Mrvoš.

Prošle godine Deloitte je  ''Include'' proglasio najbrže rastućom mladom tvrtkom u srednjoj Europi, a biti prepoznat kao jedan od trideset mladih ljudi koji kreiraju budućnost europske proizvodnje i industrije zbilja je nešto posebno, dodao je Mrvoš.

Iako mu je tek 23 godine, svakodnevno razmišlja o unaprijeđivanju poslovanja i razvijanja novih proizvoda.

-  Trenutno paralelno s poslom završavam i MBA u Zagrebu, tako da zapravo i tu trošim dosta slobodnog vremena vikendom. Inače, ako uhvatim vremena odem u kino ili se nađem s prijateljima, a ako uspijem spojiti nekoliko dana najčešće otputujem negdje van Hrvatske i odmaram. A moja djevojka je zapravo već od prvog dana u tvrtki, iako na samom početku nismo bili zajedno, tako da je u potpunosti uključena u sva zbivanja unutar tvrtke. Kao i drugi članovi tima, zaslužna je za sve do sada ostvarene rezultate. U početku je vodila postprodajne procese, a proteklih godinu dana vodi marketing – ispričao je mladi solinski poduzetnik.

Poduzetničkom klimom u Hrvatskoj, kao i većina poduzetnika, je razočaran. Ipak, smatra kako je važno razmišljati o budućnosti i ne osvrtati se na prošlost.

- O tome bih mogao napisati knjigu, zbilja je teško izdvojiti isključivo jedan problem. Prije svega, mi smo kao narod zapeli u prošlim vremenima. Glavne teme su ostale u ’45. ili u najboljem slučaju u ’91. Smatram kako je vrijeme da se okrenemo prema budućnosti, ali isto tako mislim da se to neće dogoditi u skoroj budućnosti. Zatim je tu problem i politike koja jednostavno na sve moguće načine koči poduzetnike u rastu i razvoju počevši od doprinosa, birokratskih zavrzlama i raznih drugih nameta – istaknuo je Mrvoš i dodao kako je država nakon rata imala priliku posložiti se i postati europski lider u cijelom nizu industrija. Od prehrambene i proizvodne, do turizma i financija. Slavonija je mogla proizvoditi hranu za izvoz u cijeloj Europi, Dalmacija i Istra mogle su biti najjače turističke lokacije ovog dijela svijeta, a unutrašnjost je mogla biti industrijski lider za što god poželimo - od čelika i drveta, do naprednih tehnologija – zaključuje Mrvoš.