Napredak u Žepču predstavio kulturu Boke kotorske

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 28. siječnja 2020. - 9:23
Autor: 

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Žepče u petak je u Domu kulture u Žepču organiziralo predstavljanje knjige prof. dr. Vande Babić “Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture”.

O knjizi su govorili Božo Vodopija, novinar HRT-a i bivši generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru, Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak i sama autorica prof. dr. sc. Vanda Babić.

Knjiga “Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture” svojevrsni je brevijar svakom Hrvatu Boke, kako onom koji je ostao na svom ognjištu tako i onom koji ga je morao ostaviti. Ona je na neki način i udžbenik vodičima u Crnoj Gori i kao takav naći će put ka Zavodu za udžbenike u Crne Gore, ali je i putokaz svima koji hodočaste u Zaljev svetaca. On je napisan kako bi se povijesne činjenice sačuvale, otrgle zaboravu, ali i prešućivanju ili iskrivljavanju.

Predstavljanjem ove vrijedne knjige koja govori o kulturi Hrvata na prostoru Boke autohtonom prostoru hrvatske kulture baš u Žepču, u Bosni još jednom autohtonom hrvatskom  prostoru želi se poslati poruka o neizbrisivom tragu koji ostavljaju Hrvati na prostoru svoga življenja.

Autorica Vanda Babić, redovita je profesorica Sveučilišta u Zadru, koja kroz svoj znanstveni i kulturni rad promiče hrvatski kod rodne joj Boke, ali i među prožimanja hrvatsko-crnogorske kulture i književnosti. U trećem mandatu je dopredsjednica HKD Napredak Zadar.

Božo Vodopija je naglasio važnost ove knjige u njezinu sažimanju najvažnijih kulturoloških činjenica u „ izvrsno napisanu knjigu koju treba imati u svome domu svatko tko cijeni kulturu, umjetnost i Boku kao onu koja u sebi sažima sve te vrijednosti.

Miroslav Landeka iznoseći svoj doživljaj same knjige ali i odnosa Boke i Napretka, te svih prostora na kojima Hrvati žive kazao je  da nakon svega možemo zaključiti kako nas Napredak okuplja, a Boka spaja. 

-Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture je dobra knjiga i prava čarolija koja putuje iz ruke u ruku i u njoj prepoznajemo ljubav prema rodnom mjestu odnosno otkrivamo nepoznato o Boki tom jedinstvenom prostoru na Mediteranu koji nam donosi važnu kulturnu baštinu i našu povijest-istaknuo je i dodao kako ova knjiga također nosi i određenu poruku jer je pisana s puno ljubavi i pijeteta prema onome što taj Zaljev jest i što predstavlja kao jedinstvena kulturološka cjelina u okviru svjetske baštine.

Na kraju sama autorica Vanda Babić istaknula je kako se u knjizi o kojoj su govorili predstavljači nalazi hrvatski kod Boke i to ne kao pogrda ili razdor nego kao činjenica, pohvala, kao nešto što spaja i gradi. Naglasila je kako je posebice važno u ovom trenutku isticati dvije stvari, autohtonu hrvatsku baštinu Boke, Hrvata Boke i državotvornu, europsku Crnu Goru koja baš sad odolijeva nadam se zadnjim pokušajima velikosrpske politike da je uvuče u nešto i negdje gdje ne pripada.

Poveznicu Boke i Središnje Bosne  pronašla je liku sv. Leopolda Mandića koji je rodom iz Boke, a čije svetište se nalazi u obližnjem Maglaju.

 – On je nit vezilja, žila kucavica između Zaljeva svetaca i Središnje Bosne koja stoljećima povezuje autohtona područja, a to radi i Napredak. Povezuje svoje, plete, snaži hrvatski duh potpuno uvažavajući druge i drugačije-poručila je Babić

Ovim predstavljanjem knjige, kako su naglasili organizatori, Napredak u Žepču započinje 2020. godinu u kojoj nas očekuje iznimno bogat i zanimljiv program promicanja hrvatske kulture, potpore mladima u obrazovanju i povezivanju dobrih ljudi gdje god djeluje Napredak.

Promociji knjige, među ostalima, nazočni su bili ii Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja, Perica Jukić, predsjednik Matice hrvatske u Žepču, Josip Križanović dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak.