Novi krčki biskup

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 23. ožujka 2015. - 9:47
Autor: 

U katedrali u Krku za novoga krčkog biskupa zaredio se fra Ivica Petanjak. Glavni zareditelj bio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a suzareditelji apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico te dosadašnji krčki biskup i apostolski administrator Valter Župan.

Fra Ivica Petanjak formalno je postao biskupom polaganjem ruku glavnog zareditelja kardinala Bozanića, a potom i ostalih biskupa na njegovu glavu. Novi krčki biskup je, odgovarajući na pitanja kardinala Bozanića, obećao da će obavljati svoju biskupsku dužnost čuvajući vjeru, a potom mu je Bozanić uručio evanđelistar i biskupska znamenja, prsten, mitru i štap. Geslo novog biskupa je: 'Prepusti Gospodinu putove svoje'.

Nakon ređenja Petanjak je predvodio svoje prvo euharistijsko slavlje kao biskup te je potom održao nastupni govor. 'Vaša ljubav prema meni otkrila mi je koliko ima dobra u vašim srcima i u ovome svijetu. Nakon ove spoznaje promatram ovu moju novu službu samo na jedan jedini način - svi ste vi sa mnom postali biskup, jer bez vas ne bi bilo ni mene', rekao je obraćajući se vjernicima okupljenima na svečanosti. Istaknuo je kako će kao biskup uložiti napore da izgradi što bolje odnose sa svećenicima, redovnicima i redovnicama. Izrazio je želju da svi u biskupiji, domaći i doseljeni, izgrade zajedništvo u različitosti, trudeći se da svatko sačuva svoje korijene i običaje.

Fra Ivica Petanjak je 13. redovnik zaređen za biskupa krčke biskupije. Do prije nekoliko mjeseci bio je župnik u Rijeci potom je premješten u Osijek. Na ređenju su bila 34 biskupa, stotinjak svećenika te mnogobrojne redovnice i redovnici hrvatske kapucinske provincije sv. Leoplda Bogdana Mandića kojoj fra Ivica Petanjak pripada te više tisuća ljudi koji su pristigli iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, ponajviše iz krajeva gdje je djelovao.