Objavljena knjiga D. Milinovića "Bjelokosni plenarij iz riznice zagrebačke katedrale"

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 09. lipnja 2020. - 10:42
Autor: 

Knjigu povjesničara umjetnosti Dine Milinovića "Umjetnost crkvenih riznica - Bjelokosni plenarij iz riznice zagrebačke katedrale" objavili su Hrvatska sveučilišna naklada, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačka nadbiskupija - Nadbiskupski duhovni stol.

"Bjelokosni plenarij naziv je za jedan od najstarijih i najvrjednijih predmeta u riznici zagrebačke katedrale", napominju nakladnici i dodaju kako su od izvornoga izgleda, zabilježenog u najstarijem sačuvanom imovniku iz 1394. godine, preostala četiri reljefa, rađena u bjelokosti.

U središtu, između reljefa, ističu, nekoć se vjerojatno nalazio komadić "Drva Gospodnjega", djelić Svetoga Križa, pa je tako plenarij u stvarnosti bio svojevrsna stauroteka – relikvijar u kojemu je bila pohranjena najdragocjenija relikvija kršćanskoga svijeta. 

Naglašavaju kako bjelokosni reljefi prikazuju deset epizoda iz Kristova života, od Navještenja do Uzašašća. 

Dragocjenost materijala, male dimenzije i vještina anonimnog rezbara, ističu, čine plenarij iz riznice zagrebačke katedrale jednim od najljepših primjera srednjovjekovne umjetnosti na tlu Hrvatske. 

To je ujedno prvorazredni povijesni dokument iz vremena nastanka Zagrebačke biskupije, u kojemu se ogledaju politički i duhovni ideali toga doba, napominju nakladnici.  

Dino Milinović je profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Rođen je 1959. u Zagrebu. Od 1991. do 2001. radio je u Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu kulture kao tajnik Hrvatske komisije za suradnju s UNESCO-om i savjetnik za kulturu u veleposlanstvu RH u Parizu. Objavio je brojne studije i članke u Hrvatskoj i Francuskoj te dvije knjige s područja kasnoantičke i ranokršćanske civilizacije i umjetnosti.

Autor je i  više romana, a posebno se ističe njegova uspješnica "Marulov san".