Objavljena "Knjiga o Gabi" Siniše Škarice

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 10. prosinca 2020. - 13:54
Autor: 

U izdanju Naklade Ljevak objavljena je "Knjiga o Gabi" pisca i diskografa Siniše Škarice, u kojoj se taj cijenjeni glazbeni urednik eruditski i muzikološki studiozno bavi opusom velike hrvatske glazbene umjetnice Gabi Novak, od njenih najranijih početaka do danas.

Kako se ističe u najavi, riječ je o izvanrednoj knjizi u kojoj autor "podjednako strastveno i podjednako informirano piše o važnim biografskim momentima jedne od najznačajnijih hrvatskih i jugoslavenskih pjevačica zabavne glazbe, kao i o povijesti glazbenih festivala, diskografske industrije i industrije zabave općenito, ali isto tako i o kulturi svakodnevnog života u Hrvatskoj i Jugoslaviji od kraja 1950-ih pa sve do danas".

U Knjizi o Gabi Siniša Škarica znalački piše o nekoliko glazbenih i kulturnih vremena i epoha, donoseći veliki broj novootkrivenih ili zaboravljenih muzičkih činjenica, slabo poznatih ili potpuno nepoznatih detalja, aktera i glazbenih brojeva, u bitnome upotpunjujući naše znanje o kulturnoj povijesti Hrvatske i Jugoslavije.

Knjiga je nastala kao dio šireg projekta koji uključuje i box set s ukupno 12 kompakt diskova u izdanju Croatia Recordsa, na kojima je sabrana većina pjesama koje je Gabi Novak snimila tokom glazbene karijere koja traje već više od šezdeset godina.

Siniša Škarica (1946.) istaknuti je producent i glazbeni urednik, jedan od začetnika hrvatske rock glazbe, te je smatran jednom od najznačajnijih ličnosti diskografske industrije južnoslavenskih prostora. Višestruki je dobitnik Porina kao autor i urednik tematsko-povijesnih i kompilacijskih izdanja. Godine 2002. uručen mu je tzv. "životni Porin" za "poseban doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji", a 2017. dobio je i Nagradu za životno djelo Grada Šibenika.

Godine 2006. dobiva nagradu HDS-a Josip Andreis za "Kad je rock bio mlad – Priča s Istočne strane (1956.-1970.)", kao najbolju knjigu s područja glazbene publicistike i muzikologije (2005.). Također je napisao, zajedno s Dušanom Vesićem, monografiju "Bijelo dugme 1974.-1988." (2014), a objavio je i knjige "Tvornica glazbe – Priče iz Dubrave, knjiga prva (1947.-1969)" (2017.), te 2019. knjigu drugu (1970.-1989.), koje, s trećom u pripremi (za razdoblje od 1990. do 2020), čine svojevrsnu biografiju hrvatske i ex-yu diskografije.