Otvorene su 67. Dubrovačke ljetne igre

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 11. srpnja 2016. - 9:01

Otvaranje 67. Dubrovačkih ljetnih igara, ove godine odigralo se bez kneza, a glumce je u Grad pozvao gradonačelnik, na kraju svoga govora u kojemu se osvrnuo na brojne velikane kojih se u ovoj godine posebno prisjećamo. "Nikola Tesla, Benedikt Kotruljević, Shakespeare i njegov Otello, sv. Vlaho i Nikola Tesla, čiji rođendan danas slavimo, bili su stvaratelji, kreativci, koji nisu bili shvaćeni u svojoj sredini. Uspjeli su negdje drugdje", kazao je Vlahušić i zapitao se "Što moramo učiniti da stvaralaštvo pobijedi destrukciju, a dobro nadjača zlo?"

Gradonačelnik se osvnuo i na izvedbu "Kafetarije" kazavši kako će ova predstava biti isprepletena umjetnost i zbilja, inspirirana žamorom dubrovačkih restorana, užurbanih konobara, ali i mirisom zimskih kućica na Stradunu.

Glumci su na njegov poziv ušli u Grad praćeni Gradskom glazbom Dubrovnik. Nikola Baće popeo se ljestvama na Orlanda odakle je vodio ceremoniju otvaranja, koju je ove godine obilježila opera. Glazbu su izvodili Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“, Dubrovački komorni zbor i Zbor Libertas. Orkestrom i zborovima ravnali su Mladen Tarbuk, ali i tenor Jose Cura, kojemu su se u pjevačkoj ulozi pridružili tenor Cristian Suriani te sopranistice Ilijana Korać Teklić i Linda Ballova.

Linđo je izveo starogradske plesove, a glumci su izveli dijelove iz predstava koje će se igrati ove godine, dok je Nikola Baće s Orlanda nabrajao što će se sve događati slijedećih 45 dana. Suvremena Antigona progovorila je sa zvonarnice, a Otello je preko Luže prenio mrtvu Desdemonu u naručju.

Uz Carminu Buranu plesale su dubrovačke balerine. Zbog Kafetarije su i ispred Sponze osvanuli stolovi. A riječi Gabriela Garcia Marqueza iz "Sto godina samoće", nastavili su se na Himnu slobodi uz koju se na standal uz zvonik podigao barjak Libertas, čime su otvorene Igre.

Otvaranje se odigralo prema scenariju Mani Gotovac, u režiji Ivana Miladinova. Festivalski dramski ansambl činili su: Nikola Baće kao voditelj ceremonijala, Dragan Despot, Boris Svrtan, Doris Šarić Kukuljica, Nikša Butijer, Pjer Meničanin, Anđela Ramljak, Anja Đurinović i Olga Pakalović.