Ovo su ministri u novoj Vladi: Pročitajte njihove biografije

Time to read
5 minutes
Read so far

Petak, 22. siječnja 2016. - 10:47
Autor: 

Novi ministar zdravstva je Dario Nakić, bivši ravnatelj zadarske bolnice, Mijo Crnoja ministar je branitelja, mladi Zdravko Marić iz Agrokora vodit će financije

Davor Romić - Ministarstvo poljoprivrede

Davor Romić rođen je 1958. u Metkoviću. Na Fakultetu poljoprivrednih znanosti u Zagrebu diplomirao 1982., a iste godine zaposlio se u Zavodu za melioracije Fakulteta. Godine 2015. primljen je u zvanje redovitog profesora.

Specijalizirao se u Italiji, Izraelu, a u SAD-u je završio usavršavanje iz područja navodnjavanja. Autor je više od 120 znanstvenih i stručnih radova, izradio je više od 80 stručnih projekata i studija te organizator je mnogih domaćih i međunarodnih skupova.

Dobitnik je mnogih društvenih nagrada i priznanja te dobitnik nagrade HAZU za 2013. za područje tehničkih znanosti za biotehnološka postignuća u području melioracije i gospodarenja vodom. Oženjen je i otac troje djece.

Slaven Dobrović - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Slaven Dobrović (48) izvanredni je profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu gdje je voditelj Katedre za inženjerstvo vode i okoliša. Na diplomskom i postdiplomskom studiju drži kolegije s tematikom prerade vode, zaštite okoliša i gospodarenja otpadom. Područja znanstvenog i stručnog interesa uključuju pripremu pitke i tehnološke vode, obradu i recikliranje otpadnih voda te gospodarenje komunalnim otpadom te je u tom području objavio više znanstvenih i stručnih radova u stranim i domaćim časopisima i održao više izlaganja na međunarodnim konferencijama.

Dragovoljac je Domovinskog rata, član Hrvatske gorske službe spašavanja, oženjen i otac sedmero djece.

Ante Šprlje - ministar pravosuđa

Ante Šprlje rođen je 1979. u Metkoviću. Sudac je Općinskog suda u Metkoviću i Dubrovniku. U svibnju 2002. diplomirao je pravo, a 2005. položio je državni stručni ispit na području praktične primjere upravnog, službeničkog i radnog prava. Od siječnja do travnja 2015. bio je zamjenik predsjednice Općinskog suda u Metkoviću.

Član je Upravnog odbora Ogranka Županijskog suda u Dubrovniku, Udruge sudaca Republike Hrvatske, predsjednik je vijeća Službeničkog suda u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u Gradskom izbornom povjerenstvu Grada Metkovića od 2011. do 2015. obavljao je razne funkcije. Sudjelovao je na brojnim seminarima i konferencijama u zemlji i inozemstvu.

Dubravka Jurlina Alibegović - Ministarstvo uprave

Dubravka Jurlina Alibegović ravnateljica je Ekonomskog instituta u Zagrebu. Godine 1986. diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na istom je magistrirala 1992. te doktorirala 2006. Od 2000. do 2002. radila je u Ministarstvu znanosti i tehnologije, zatim na Ekonomskom institutu gdje je od 2013. na dužnosti ravnateljice.

Autorica je stručne literature i brojnih znanstvenih radova.

Tomislav Panenić - Ministarstvo gospodarstva

Tomislav Panenić općinski je načelnik Općine Tompojevci od 2013. godine. Rođen je 1973. u Njemačkoj. Sveučilišni je specijalist poduzetništva, predsjednik Hrvatske mreže za ruralni razvoj, predsjednik Lokalne akcijske grupe Srijem, član Upravnog odbora međunarodne organizacije Dunavski centar za kompetenciju. Dragovoljac je Domovinskog rata od 1991. do 1992. godine.

Od 2005. godine je voditelj razvojne agencije Ureda za međunarodnu suradnju TINTL, od 2007. do 2010. bio je vukovarsko-srijemski koordinator programa Svjetske banke pri Ministarstvu regionalnog razvoja. Pripremio je više od 50 projekata vrijednih preko 100 milijuna kuna koji su financirani iz fondova Europske unije, Svjetske banke i drugih međunarodnih organizacija.

Oženjen je i otac dvije kćeri.

Vlaho Orepić - Ministarstvo unutarnjih poslova

Vlaho Orepić rođen je 1968. u Pločama. Obrazovanje je stekao na Olimpijskoj akademiji, Mornaričkoj vojnoj akademiji Split, Kinološkom fakultetu te Pomorskom fakultetu u Dubrovniku gdje je stekao zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa smjera nautika. Usavršavao se i u Zapovjedno stožernoj školi Blago Zadro u Zagrebu.

U lipnju 1991. dragovoljno je pristupio Hrvatskoj vojsci. Sudjelovao je u napadnim operacijama Zima 94, Skok 1 i Skok 2 te u ljeto 1995. u akcijama Oluja i Maestral. Sredinom 1996. godine došao je u Zapovjedništvo VPS za JJ-Ploče na dužnost Izvjestitelja za pomorske snage i minsko protuminska djelovanja, potom na dužnosti voditelja operativnog odsjeka u stožeru ZVPS Jug. Obnašao je i dužnosti zapovjednika Pomorske baze JUG.

Predrag Šustar - ministar obrazovanja

Ministar obrazovanja je  prof. dr. sc. Predrag Šustar (45) iz Rijeke pristupio je HDZ-u u studenom 2013. Prije je bio član laburista. Završio je studij molekularne biologije u Zagrebu ,a poslije toga doktorirao filozofiju u Italiji. Bivši je dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci. Tu je dužnost obavljao šest godina i to sve do listopada 2015. godine. Široj javnosti je postao poznat kada je 2013. godine bio u “utrci” za gradonačelnika Rijeke. Oženjen je i otac dviju kćeri.

Nada Šikić - ministrica rada i mirovinskog sustava

Nova ministrica rada i mirovinskog sustava je prim.dr.sc. Nada Šikić, načelnica Odjela medicinskog vještačenja Sektora za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu u HZMO.Predsjednica je odbora za umirovljenike, mirovinski sustav i socijalnu politiku HDZ-a.

Miro Kovač - ministar vanjskih poslova

Miro Kovač novi je ministar vanjskih poslova. Međunarodni tajnik HDZ-a, čovjek od velikog povjerenja Tomislava Karamarka jedan je od zaslužnijih za pobjedu Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima. Rođen je u Splitu 1968. Na Sorboni je diplomirao i magistrirao i na temu nacionalnih i europskih politika zemalja članica Europske unije. Oženjen je i ima troje djece. U Uredu predsjednika RH zaposlio se 1995. u vrijeme pregovora u Daytonu. Počeo je kao djelatnik odjela za informiranje, kasnije je bio i pomoćnik savjetnika za euroatlantske integracije. Poslije se prebacio u diplomaciju, služio u Bruxsellesu, Parizu, bio je pomoćnik ministra vanjskih poslova, šef Diplomatskog protokola i naposljetku od kraja 2008 sve do kraja srpnja 2013. godine veleposlanik u Njemačkoj.

Mijo Crnoja - ministar branitelja

Ministar branitelja  pukovnik Mijo Crnoja (47). Dragovoljac Domovinskog rata, službenik kriminalističke policije, pripadnik specijalne policije antiterorističke jedinice Lučko. Vodio je službe sigurnosti u veleposlanstvima u Mostaru i Albaniji. Ima 5 vojnih odličja. Rođen je u Jajcu u BiH, a odrastao je u Đakovu. Diplomirani je novinar i inženjer prometa. Oženjen je i otac četvero djece.

Bernardica Juretić - Ministarstvo socijalne politike i mladih

Magistrica psihologije Bernardica Juretić preuzet će Ministarstvo socijalne politike i mladih. Tijekom 1990-ih bila je časna sestra i pripadnica reda ančela koja se 2001. godine vratila u svjetovni život.

Utemeljiteljica je terapijske zajednice Susret i centra Bernardica s vama gdje pomaže osobama svih dobi s različitim teškoćama. Bivša je ravnateljica  Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Zdravko Marić - ministar financija

Zdravko Marić preuzet će Ministarstvo financija. Rođen je u Slavonskom Brodu. Godinama je radio u Ministarstvu financija, a u mandatu ministra Ivana Šukera obnašao je dužnost državnog tajnika u Ministarstvu financija. Nakon smjene vlasti 2011. godine ostanak mu je nudio i tadašnji ministar financija Slavko Linić.

Godine 2000. diplomirao financije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a 2007. školovao se i na Harvardu.

Josip Buljević - ministar obrane

Novi ministar obrane Josip Buljević rođen je 1971. u Splitu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. U Zagrebu je upisao studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, koji je završio 1994.

Potkraj 2004. postao je šef operative POA-e. Buljević je sudjelovao i u spajanju Obavještajne i Protuobavještajne agencije te nakon njihova spajanja ostao šef operative u SOA-i. 2008. je postao šef SOA-e.

Anton Kliman - ministar turizma

Anton Kliman novi je ministar turizma. Drugi je čovjek istarskog HDZ-a i diplomirani ekonomist iz Vodnjana, rođen 1967. godine.

Aktivni je turistički djelatnik te je osnivač i vlasnik tvrtke Barbariga nova d.o.o. koja se bavi ugostiteljstvom. Hrvatski je branitelj te predsjednik hrvatskog katoličkog zbora Mi.

Lovro Kuščević - ministar graditeljstva

Predsjednik HDZ-ova Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i načelnik Općine Nerežišća pravnik Lovro Kuščević novi je ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Tomislav Tolušić - ministar regionalnog razvoja i EU fondova

Tomislav Tolušić (37) virovitičko-podravski župan, novi je ministar regionalnog razvoja i EU fondova. Odrastao je i školovao se u Slatini i Virovitici. Završio je Pravni fakultet u Zagrebu. Životni moto mu je "Sve se može kad se hoće".  Prije dvije godine nije ostalo neprimjećeno njegovo otvoreno pismo gdje je vrlo ironičnim i zajedljivim tonom tadašnjem ministru zdravlja Rajku Ostojiću, uz ostalo, poručio da je zdravstveni sustav u Kubi, dakle u zemlji kojoj je na čelu Fidel Castro, puno bolji od zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.

Dario Nakić - ministar zdravstva

Dario Nakić, bivši ravnatelj zadarske Opće bolnice, novi je ministar zdravstva. Rođen je 1969. u Šibeniku. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1994. Specijalizirao je internu medicinu te vodio Odsjek za nefrologiju i dijalizu.  Rajko Ostojić ga je krajem 2012. godine smijenio s pozicije ravnatelja zadarske bolnice
Oleg Butković - ministar pomorstva, prometa i infrastrukture

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture dobio je dipl. inženjer Oleg Butković (36), inače član predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik. Gradonačelnik je Novog Vinodolskog

Zlatan Hasanbegović - ministar kulture

Povjesničar Zlatko Hasanbegović (42) novi je ministar kulture. Rođeni Zagrepčanin na Filozofskom fakultetu je magistrirao i doktorirao. Radi kao znanstveni suradnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Predsjednik je Nadzornog odbora Počasnoga blajburškog voda, suradnik različitih inicijativa za utvrđivanje žrtava poratnog komunističkog terora,a posebice među muslimanima u Bosni i Hercegovini te je član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zagreb.  Oženjen je i otac dvoje djece.

Darko Horvat - ministar poduzetništva i obrta

Dipl. inženjer elektrotehnike Darko Horvat (45) iz Donje Dubrave u Međimurju novi je ministar poduzetništva i obrta. Predsjednik je međimurskog HDZ-a i član nacionalnog Predsjedništva.

Horvat je do promjene vlasti 2011. bio ravnatelj Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.