Počast Ivi Brešanu i Arsenu Dediću na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 23. lipnja 2019. - 8:43
Autor: 

U svom 59. izdanju Međunarodni dječji festival odat će počast velikanima hrvatske književnosti i glazbe, Ivi Brešanu i Arsenu Dediću koji su ostavili dubok trag ne samo u umjetnosti već i na Festivalu pa će tako u subotu navečer na Novoj sceni MDF-a, ispred Osnovne škole Fausta Vrančića, polaznice Dramske skupine 'Ivana Jelić' šibenskog Hrvatskog narodnog kazališta izvesti autorski projekt 'Kako smo radili Hamleta'.

Hrvatski velikani Ivo Brešan i Arsen Dedić su po mjestu stanovanja i djelovanja te po rođenju usko vezani za Krešimirov grad.

Brešan je bio na čelu MDF-a, a Dedić skladao festivalsku himnu Zdravo maleni

Njihovom stvaralaštvu i značaju čast će odati Međunarodni dječji festival u Šibeniku jer i tom su segmentu kulturno- umjetničkog života velikani imali svoje prste. Tako je Brešan svojedobno bio prvi čovjek Centra za kulturu pa i MDF-a, a Arsen je, između ostalog, autor festivalske himne 'Zdravo maleni', istaknuli su organizatori MDF-a.

Prva večer, subota u 22.30 h na  Novoj sceni rezervirana je za hommage Brešanu pa će polaznice Dramskog studija Ivana Jelić pred publiku donijeti autorski projekt 'Kako smo radili Hamleta'. Riječ je svojevrsnoj improvizaciji, jednoj od najtežih kazališnih formi, no mlade nade šibenskog glumišta taj su zadatak u svom premijernom izdanju u povodu rođendana Ive Brešana prije gotov mjesec dana položile s odličnim.

Zahvaljujući njima, Brešan nastavlja živjeti baš kako je kazao Vinko Brešan, njegov sin, prilikom otkrivanja biste u atriju šibenskog HNK.

"Njemu je zaista osigurana vječnost jer će se predstava 'Hamleta u selu Mrduša Donja' izvoditi dok bude postojao ljudski rod', rekao je tada mlađi Brešan.

Što se tiče posvete Arsenu Dediću ta je posebna večer planirana za nedjelju, 23. lipnja, na ljetnoj pozornici ispred katedrale svetog Jakova, gdje će festivalski zbor Zdravo maleni zajedno s dječjim zborom Cvrčak iz Šibenika te malim pjevačima iz splitske udruge 'Music talents' pjevati Arsenove pjesme pisane za djecu.

"Djeca pjevaju Arsenu" naziv je koncerta koji je vrlo brzo rasprodao ulaznice, a osim djece nastupit će i Gabi Novak te Matija Dedić.

Međunarodni dječji festival u Šibeniku počeo je 15. lipnja, a završit će 29. lipnja.