Počela obnova Kneževa dvora

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 11. siječnja 2016. - 9:24

U prostoru Kneževa dvora s početkom siječnja su započeli radovi prve faze rekonstrukcije odnosno restauracije i održavanja postojećih kamenih stupova i svodova atrija Kneževa dvora. Investitor radova vrijednih 8,5 milijuna odnosno 11 milijuna kuna s PDV-om je Zavod za obnovu Dubrovnika a autor projekta je dubrovačka tvrtka Omega engineering doo. Izvođaći radova su splitska poslovna udruga izvođača Spegra inžinjering, Spegra i Neir. Stručni je nadzor povjeren tvrtki Canosa inženjering iz Trstenog a konzervatorski nadzor dubrovačkom Konzervatorskom odjelu.

Kako smo doznali, rok završetka radova je 24 mjeseca a prva faza obuhvaća stupove, lukove, odvodnju i taracu Kneževa dvora, što će trajati do konca ožujka. Druga faza će započeti koncem ove godine i podrazumijeva rješavanje tehničko- tehnološkog bloka te stavljanje u funkciju zgrade bivšeg zatvora u koju će se potom preseliti većina administracije ustanova u kulturi Grada Dubrovnika. Sve će se, naravno, raditi u skladu sa smjernicama konzervatora.

Podsjetimo, Knežev dvor je do sada više puta podvrgavan obnovi, a prvi put je to bilo zbog eksplozije baruta u oružarnici davne 1435. Godine. Knez se zbog obnove privremeno iselio iz dvora, obnovu kojeg je vodio poznati arhitekt Onofrio della Cava iz Napulja. Tada su obnovljene oštećene kule te se izgradilo spremište za žito (fontik), a preuređen i interijer. Radovi su završeni 1442.godine da bi slijedeća obnova uslijedila nakon katastrofalnog potresa 1667.godine koji je pričinio znatne štete. Srušile su se galerije atrija, porušen je prvi kat zapadnoga, južnog i istočnog krila, a pročelje se nagnulo prema trgu. Oštećen je bio i stan kneza a konzultanti u tadašnjoj obnovi bili su arhitekt Francesco Cortese iz Rima, zidar Marin Lucinus iz Ancone i domaći inženjer Giorgi.

Podsjetimo da je dvor poslije toga doživio povremene sanacijske zahvate od kojih su posljednji u tom nizu obavljeni u prošlom stoljeću, a posebno nakon potresa 1979. godine te nakon Domovinskog rata. A kako teku radovi kojima je priprema počela u prosincu 2015.godine, kako su "oklopom" od dasaka zaštićeni spomenik Mihu Pracatu, reljefi i ostali ukrasi u atriju Kneževa dvora, dijelom možete spoznati uvidom u snimke u fotogaleriji.