Počeo cjelodnevni program otvorenja godine EPK u Rijeci

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 01. veljače 2020. - 14:27
Autor: 

Cjelodnevni program otvorenja godine Europske prijestolnice kulture u Rijeci počeo je u subotu u jutarnjim satima, a tijekom dana održat će se 70 događanja na 30 gradskih lokacija.

Unatoč tmurnom nebu i rosulji, u gradu se osjeća festivalsko ozračje, a u središtu su se u prijepodnevnim satima okupili brojni Riječani te domaći i strani gosti.

Program je počeo u 7 sati ujutro u cafe baru Skradin u Vodovodnoj ulici, odakle je nedugo nakon toga krenula anti-turistička tura riječkim turističkim autobusom na kat, a vode je riječke glumice Tanja Smoje i Jelena Lopatić.

Najveću pozornost izaziva program „Rijeka, koraci i vrijeme“ tvrtke Thorax u kojem se posjetitelje upoznaje s važnim događanjima kroz posljednjih 116 godina burne riječke povijesti pomoću vremenske crte duge 232 metra postavljene na Korzu te glumu, scenografiju i vizuale.

U Arheološkom parku, na Čajnom i Kazališnom trgu te Korzu i drugim lokacijama odvijaju se koncerti, performansi i plesne točke. Zanimljivo je bilo u riječkoj ribarnici gdje je kupce iznenadio nastup Vokalnog studija Rijeka s galerije ribarnice.

U popodnevnom i večernjem programu su najavljeni uglavnom koncerti i nastupi DJ-a. Tako će na Titovom trgu, odnosno na Contu, u prigodno postavljenom šatoru biti koncerti jazz i improvizirane glazbe i svirke nekoliko riječkih bendova, a orekstar će u defileu središtem grada odati počast Ludwigu van Beethovenu povodom 250 godina rođenja izvedbom njegovih djela.

Vrhunac događanja bit će izvedba "Opere industriale" u riječkoj luci u 19.30 sati s više od 130 izvođača.