Porin za životno djelo Silviju Glojnariću i Ibrici Jusiću

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 30. ožujka 2019. - 8:43
Autor: 

Diskografsku nagradu Porin za životno djelo primili su u petak navečer na svečanosti u riječkome Centru Zamet dirigent, skladatelj, aranžer i bubnjar Silvije Glojnarić te kantautor i glazbenik Ibrica Jusić, a dobitnici Porina u 2019. proglašeni su u svih 36 kategorija.

Laureatu Glojnariću Porina je predao kolega Saša Nestorović rekavši kako će publika uskoro imati priliku čuti i novi Glojnarićev album, a Glojnarić je istaknuo kako s radošću prihvaća tu uglednu nagradu, posebice jer je to nagrada struke.

Ibrici Jusiću je pak nagradu uručio njegov dugogodišnji suradnik Elvis Stanić koji je ustvrdio kako nam je Ibrica Jusić "u amanet ostavio sate i sate divnih stihova i izvrsne glazbe".

"Ljudi moji je li to moguće - Ibrica je dobio Porina", rekao je laureat i spomenuo kako mu u ovome trenutku najviše nedostaje Pero Gotovac koji ga je uvijek poticao, a zahvalio je, među ostalima i bratu Đeli Jusiću jer ga, kako je rekao, "nije htio uzeti u Trubadure znajući da sam prejak da bi se uklopio u grupu i da je bolje da sam vuk samotnjak".

Porini su dodijeljeni u 36 kategorija, a kako je istaknuto, glasačko tijelo imalo je ozbiljnu zadaću i u prvome krugu biralo je između ukupno 2007 ovogodišnjih prijava, a u odnosu na prošlogodišnji, jubilarni 25. Porin, prijavljeno je deset posto više nakladnika.

Porin za album godine Vojku V, Petru Graši Porin za pjesmu godine

Porin za album godine dobio je Vojko V za album "Vojko" koji je zahvalio struci i svima koji su surađivali na tom albumu.

Petar Grašo dobio je Porina za pjesmu godine za pjesmu "Ako te pitaju" i pri tomu zahvalio ljudima koji su bitno utjecali na njegovu karijeru, među kojima i Oliveru Dragojeviću, Arsenu Dediću te Tončiju i Vjekoslavi Huljić.

Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu za skladbu "Dok razmišljam o nama" dobila je Josipa Lisac koja je bila spriječena osobno primiti nagradu, a Porina za najbolju mušku izvedbu prije one za pjesmu godine, dobio je Petar Grašo za skladbu "Ako te pitaju", koji je istaknuo kako mu je to prvi Porin koji je dobio, a nakon više nominacija za tu prestižnu nagradu.

Porina za poseban doprinos glazbi dobio je Paolo Sfeci, koji je svirao u bendovima Azra, Boa i Parni Valjak, a predao mu ga je kolega i prijatelj Husein Hasanefendić Hus. Sfeci je pak izjavio kako mu je to "prvi i posljednji Porin".

Najbolji albumi klasične, jazz, rock, pop, foklorne... glazbe

Najveću hrvatsku diskografsku nagradu Porin za najbolji album klasične glazbe u 2019. dobio je Berislav Šipuš za album "Zajedno", Porina za najbolji album jazz glazbe dobio je Zvjezdan Ružić za album "Pandaland" u izvedbi Zvjezdan Ružić sexteta.

Goran Bare dobio je Porina za najbolji rock album godine "Nuspojave", a za najbolji pop album godine Detour za album "Tourdetour". Promotor Mario Battifiaca i pjevačica grupe "Detour" Gina Victoria Damjanović pozvali su sve da se uključe u humanitarnu akciju i pomognu da mala djevojčica Mila Rončević može otići na liječenje u SAD.

Porina za najbolji album etno glazbe osvojio je koprivnički peterac "Ogenj" za svoj album "Domaj", a njima je pripao i Porin za novog izvođača godine. Za najbolji album zabavne glazbe Porina je dobio Goran Karan za album "Glas juga", no zbog spriječenosti, njegovu je nagradu preuzeo Nikša Bratoš.

Za najbolji album popularne duhovne glazbe Porin je pripao albumu "Sve činim novo" u izvedbi Emanuela. 

Porina za najbolji album alternativne glazbe pripao je albumu "Ispod kože" u izvedbi Borisa Štoka, a Porin za najbolji album klupske glazbe otišao je u ruke Vojku V za album "Vojko".

Za najbolji album folklorne glazbe Porinom je nagrađen album ‘Rodija se Bog i čovik’ Ženske klape Luka , dok je Porin za najbolji album klapske glazbe osvojio album ‘52. festival dalmatinskih klapa Omiš’.

Najbolji hrvatski tamburaši i producent Stanko Šarić dobitnici su Porina za najbolji album tamburaške glazbe ‘Najbolji hrvatski tamburaši – 30 godina’, a nagradu za najbolji album pop-folklorne glazbe osvojila je Klapa Šufit za album "Oprosti dušo". 

Porin je najuglednija diskografska nagrada u Republici Hrvatskoj. Nagradu su 1993. utemeljili Hrvatska diskografska udruga, Hrvatska glazbena unija, Hrvatsko društvo skladatelja i Hrvatska radiotelevizija. Redovito se godišnje dodjeljuje od 1994.