Povodom jubilarne 300. Alke sinjski alkari prodefilirali kroz Split

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 07. srpnja 2015. - 9:45

U povodu 300. obljetnice Sinjske alke u ponedjeljak navečer u Splitu je održan mimohod alkara gradskim ulicama, a u povorci je sudjelovalo 120 alkara, alkarskih momaka i članova limene glazbe te čelnici Sinja i Splita, županije, Crkve i Sveučilišta.

Alkari su dosad imali mimohode u Zagrebu i Bruxellesu, a povorka je u gradu pod Marjanom prošla od Zapadne obale do Rive, gdje se održava kulturno-zabavni program u kojemu nastupa Klapa "Sinj" i KUD "Filip Dević".

U povodu 300. obljetnice Sinjske alke, premijer Zoran Milanović otvorit će 8. kolovoza u Sinju u sklopu Alkarskih dvora Muzej Sinjske Alke, a u pripremi je monografija, dokumentarni film i izrada zlatnoga i srebrnog novca. Nedavno je održan i znanstveni skup o Alci na kojem je sudjelovalo 60 znanstvenika. U financiranju Muzeja Sinjske alke, osim županije, sudjeluje Ministarstvo kulture, grad Sinj i Viteško alkarsko društvo.

Na dan Čoje, 8. kolovoza u Sinju i na HRT-u premijerno će biti prikazan 80-minutni dokumentarno-igrani film o Sinjskoj alci i događajima 1715. godine.

Uoči 300. Alke bit će objavljen njezin Leksikon, a krajem godine nova monografija u kojoj će biti uključena jubilarna Alka.