Poznati nepotpuni službeni rezultati parlamentarnih izbora u Hrvatskoj

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 09. studenog 2015. - 9:21
Autor: 

Nakon jučerašnjeg zanimljivog izbornog dana u Republici Hrvatskoj, poznati su nepotpuni službeni rezultati koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo. Odnos snaga je sljedeći:

Domoljubna koalicija - 59 mandata

Hrvatska raste - 56 mandata

MOST - 19 mandata

IDS - 3 mandata

Bandić Milan 365 - 2 mandata

HDSSB - 2 mandata

Živi zid - 1 mandat

Uspješna Hrvatska - 1 mandat

Do sada je obrađeno 99,52 posto glasačkih listića.

Prema neslužbenim rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo objavilo nakon 98 posto obrađenih biračkih mjesta, obje koalicije - Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om i koalicija Hrvatska raste predvođena SDP-om osvojile su svaka po pet izbornih jedinica, pri čemu je Domoljubna koalicija osvojila i glasove dijaspore.

Iznenađenje ovih parlamentarnih izbora – Most najbolje je prošao u središtu Zagreba te na jugu Hrvatske.

Nešto iza jedan sat javnosti se obratila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bez mogućnosti postavljana pitanja.

"U ovome trenutku hjela bih čestitati državljanima i državljankama koji su danas na izborima pokazali da je Hrvatska država zrela demokracija. Iako još govorimo o nepotpunim rezultatima želim čestitati svima koji su izabrani u novi saziv Sabora i Domoljubnoj koaliciji koja je relativni pobjednik izbora. 

Veseli me da smo pokazali da je Hrvatska demokratska država i pozivam sve koji su izabrani u novi saziv Sabora da pokažu odgovrnost prema građanima koji su ih izabrali, da poštuju njihovu želju i da se iznad stranačkog interesa postave interesi hrvatske države, naroda i građana. Iza nas treba ostaviit predizbornu kampanju, bilo kakve podjele i teške riječi koje su pale. Treba se usredotočiti na interese države i građana s obzirom da svi imamo odgvornost nastaviti Hrvatsku voditi iz krize i da se ovih dana usredotoče upravo na to.

Osobno ću u skladu s ovlastima pristupiti procesu vrlo odgovorno, nakon konzultacija vjerujem da ćemo uskoro imati i novog mandatara. Svima želim puno uspjeha u razgovorima. Ponavljam želja je građana da se prije svega vodi briga o interesima hrvatskog naroda", rekla je predsjednica.