Predstavljen zbornik radova "Hrvatska književnost u susjedstvu"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 30. siječnja 2018. - 8:46

Zbornik radova "Hrvatska književnost u susjedstvu" koji se bavi književnim stvaralaštvom Hrvata u susjednim zemljama, predstavljen je u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

U zborniku je esejistički prikazano stvaralaštvo naših sunarodnjaka u susjedstvu, zastupljenost prijevoda hrvatske književnosti i hrvatskih pisaca u susjednim kulturama te stupanj reciprociteta u tome pogledu u Bosni i Hercegovini, Vojvodini (Srbiji), Boki kotorskoj (Crnoj Gori), Makedoniji, Sloveniji, te Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, rekao je Vinko Brešić, jedan od predstavljača.

Zbornik predstavlja pregled uvid u književno stvaralaštvo na hrvatskome jeziku i stvaralaštvo podrijetlom hrvatskih pisaca na drugim jezicima, u bližim i obližnjim zemljopisnim prostorima, dodao je Brešić.

Lužina: Radovi su i svojevrsna evaluacija književnosti u susjedstvu

U njemu je objavljeno 18 eseja 17-ero autora, među kojima i Mirko Ćurić (Đakovo), Valnea Delbianco (Pula), Zvonko Kovača (Zagreb), Željka Lovrenčić (Zagreb), Jelena Lužina (Skoplje), Šimun Musa (Zadar/Mostar), Milorad Nikčević (Osijek), Sanja Vulić (Zagreb), Đuro Vidmarović (Zagreb) i Tomislav Žigmanov (Subotica).

Po riječima prof. Jelene Lužine, vrijednost je ove knjige i to što se ona dogodila izvan metropolitanskoga obzorja, što Pulu afirmira kao kao novo književno središte. Ocijenila je kako su radovi u knjizi ne samo evidentiranja stanja nego i svojevrsna evaluacija te književnosti.

Zbornik je uredio Boris Domagoj Biletić, a predgovor je napisao Vinko Brešić. Objavljen je u nakladi Nove Istre i istarskog Ogranka DHK.