Predstavljena knjiga „Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture“ i film „Gospa od Škrpjela“

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 07. veljače 2020. - 20:44
Autor: 

U organizaciji Hrvatskog pomorskog muzeja Split i Hrvatske bratovštine „Bokeljska mornarica 809“ Split, u Hrvatskom pomorskom muzeju na Gripama, u četvrtak, 6. veljače, u 18 sati, predstavljanjem knjige „Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture“, autorice prof. dr. Vande Babić i projekcijom kratkog dokumentarnog filma na temu „Gospe od Škrpjela“ završeni su svečani „Tripudanski dani - Dani Boke u Splitu“.

Program je vodio i nazočne pozdravio Ljubomir Radić, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja Split, a stihove iz knjige čitao je glumac Marijan Grbavac. Uz autoricu knjigu su predstavili Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, dr. sc. Ozana Ramljak, Veleučilište VERN i novinar HRT-a Božo Vodopija, koji je predstavio i film Gospa o Škrpjela.

Predstavljanju, koje je priređeno u čast pokojnog Rade Perkovića, hrvatskog glumca i redatelja, rodom iz Boke kotorske nazočio je i Mali admiral Marko Luković te predsjednik Hrvatske bratovštine Luka Perković i dr. Andro Tripković te gradonačelnik Andro Krstulović Opra kao i neki drugi predstavnici gradske i županijske vlasti, te predstavnici raznih kulturnih institucija. Gradonačelnik je kazao: Hrvatska povijest, ne može se pisati, bez poznavanja povijesti umjetnosti Boke kotorske“.

Potom je Zvonimir Deković, u ime nakladnika Hrvatskog Nacionalnog vijeća Crne Gore i Jutarnjeg lista kazao da je knjiga polučila veliki interes javnosti i da je ovo već drugo njezino izdanje.

„Budući da je ovo prvo predstavljanje HKVCG u Splitu, dopustite mi da vas upoznam s Hrvatskom zajednicom u Crnoj Gori. Nakon 70 godina šutnje Hrvata iz Boke o Hrvatskoj, isto toliko godina šutnje iz Hrvatske o Boki kotorskoj, napokon ispred Hrvatske zajednice u Boki, kreće posvješćivanje o činjenici da je Boki etnički i duhovno prostor hrvatskog naroda i svakog Hrvata ma gdje on bio. Od 1945. Boka je državno pravno prostor Crne Gore, a Hrvati su lojalni građani države u kojoj sad žive. Uz lojalnost Crnoj Gori, koristimo sve zakonske mogućnosti da ojačamo svijest svakog hrvatskog građana o svojoj povijesti, običajima, kulturi i jeziku i da te činjenice, kao i u ovoj knjizi dr. Vande Babić ostanu trajno zabilježeni za one koji će doći iza nas, a imati će zadaću da ostanu baštinici ogromnog kulturnog blaga, koje po podacima Crne Gore iznosi preko šezdeset posto ukupnog blaga države Crne Gore, a još je impresivniji podatak da to blago baštini Zajednica Hrvata, koja po broju stanovnika čini svega oko jedan posto“, istaknuo je zaključivši kako bavljenje Bokom za Vandu, nije samo obično zanimanje, već Vanda Babić govori o Boki s privrženosti rodnom kraju.

Božo Vodopija je rekao da nije Bokelj rođenjem, ali srcem jeste. Ljepota prirode, kulturne baštine i svetaca su tri ljepote koje se mogu osjetiti i otkriti u knjizi Vande Babić, te da je ovo udžbenik, vodič i tumač. Nakon toga je predstavio film na temu Gospe od Škrpjela čiji je glavni tumač bio don Srećko Majić, a pripremio ga je Božo Vodopija.

U kratkoj projekciji filma don Srećko Majić, donosi priču o Perastu i o dvama otočićima, prirodnom sv. Jure i umjetnom Gospi od Škrpjela, koji je nastao uz priču da su na škrpjelu ispred Perasta braća Martešić, 22. srpnja 1452. pronašla Gospinu sliku i u znak zahvalnosti za ozdravljenje jednog od braće odlučili su na tom mjestu podignuti otok i kapelu, uz pjesmu i procesiju dovozili kamen i stvorili otok.

Crkva je posvećena Marijinom uznesenju, pa je osim 22. srpnja, na otoku posebno svečano 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe. U crkvi se nalazi glavni oltar – slika Gospe od Škrpjala, djelo Lovre Marinova Dobričevića, gdje je iza glavnog oltara moguće provući ruku i dotaknuti kameni greben za kojeg se vjeruje da je na njemu pronađena prvotna slika Gospe.
Osim glavnog oltara u crkvi se nalaze još dva bočna oltara, jedan posvećen svetom Roku, a drugi posvećen bokeljskim svecima i blaženicima i to svetom Lepoldu, blaženoj Graciji, blaženoj Ozani i službenici Božjoj Ana Mariji Marović. Crkva sadrži još cijeli niz raznih predmeta svima njima zajednički nazivnik je da su darovani kao zahvala Gospi od Škrpjela i to od pomoraca ili ljudi zahvalnih za ozdravljenje.