Sudionice Revije tradicijske odjeće i izbora za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske posjetile Sarajevo

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 28. lipnja 2015. - 10:19
Autor: 

Sudionice 2. Revije tradicijske odjeće i izbora za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske posjetile su Sarajevo i u posjetu su ih primili dr. Dragan Čović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda i uzoriti Vinko kardinal Puljić, vrhbosanski nadbiskup. U ime Udruge Stećak skupinu je predvodio Frano Mamić, voditelj ovogodišnjeg projekta, Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad, i Robert Bagarić, predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije.
Tijekom prijema kod dr. Čovića djevojke su zapjevale pjesmu Dobro večer, dobri ljudi i uručili mu darove. U svom pozdravnom govoru Frano Mamić, zahvalio je predsjedniku Čoviću što je primio sudionice ovogodišnje revije i istaknuo kako Udruga "Stećak" želi kroz svoj angažman u očuvanju i promicanju tradicijske kulture povezivati Hrvate iz cijeloga svijeta i kroz ovakve projekte prezentirati i kulturu Hrvata i cijele Bosne i Hercegovine. U svom pozdravnom govoru i Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad, zahvalio je dr. Čoviću na potpori ovom projektu i izrazio zadovoljstvo što se ovaj projekt, već drugu godinu za redom, događa u Tomislavgradu.
U svom govoru predsjednik Čović pozdravio je djevojke i rekao da ih prima u istoj dvorani u kojoj je papa Franjo bio gost tijekom svoga pohoda Bosni i Hercegovini i iskazao je potporu djelovanju Udruge „Stećak“, te naglasio značaj očuvanja i promicanja kulturne baštine naroda Bosne i Hercegovine, te svih projekata koji se provode u svrhu podizanja kulturne svijesti građana.
Središtem Sarajeva, od zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine do zgrade Vrhbosanske nadbiskupije, djevojke su prošetale u nošnjama pjevajući. U nadbiskupiji ih je primio uzoriti Vinko kardinal Puljić i izrazio radost što je mogao vidjeti toliku raskoš hrvatske tradicijske odjeće i poticao mlade da čuvaju sjećanje na svoje korijene. Također, kardinal Puljić u razgovoru s djevojkama prenio je dojmove o pohodu pape Franje i odgovarajući na njihova pitanja o glavnoj papinoj poruci rekao je da su to dijalog i pomirenje.
Poslije službenog dijela djevojke su se vratile u zgradu Vrhbosanske bogoslovije, gdje su presvukle narodne nošnje, razgledale Sarajevo.
Udruga "Stećak" zahvaljuje svima koji su pomogli oko ovoga posjeta i posebno upravi Bogoslovije.