Svečano predstavljena knjiga "Boka kotorska - Zaljev svetaca i hrvatske kulture"

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 30. siječnja 2019. - 8:26
Autor: 

U hotelu Westin u utorak navečer je predstavljena knjižica “Boka kotorska - Zaljev svetaca i hrvatske kulture” autorice Vande Babić, koja će se moći kupiti u četvrtak u paketu uz Jutarnji list za 14 kuna. O izdanju koje donosi kulturološki i povijesni presjek Boke kotorske, a koje je tiskano u čak 12 tisuća primjeraka, uz autoricu su govorili i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić te predstavnik Hrvata u Crnoj Gori Zvonimir Deković.

- Već neko vrijeme smo razmišljali o ovome projektu, o tiskanju ove knjižice uz naše novine. Inicijalna ideja došla je od našeg kolege, prijatelja i suradnika ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje gospodina Željka Jozića. Jutarnji list u posljednje vrijeme ima posebnu suradnju s Institutom; izdali smo hrvatski pravopis i gramatiku te jezične savjete, pa odlučili i nastaviti kolaboraciju. Gospodin Jozić nas je upoznao s gospođom Vandom, koja nas je odmah osvojila svojim znanjem o Boki kotorskoj. Nije bilo dileme da moramo napraviti ovaj projekt - rekao je Ogurlić na predstavljanju.

Vanda Babić, inače rođena Bokeljka i redovita profesorica Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, također je izrazila zadovoljstvo projektom u kojem je obradila brojne teme, poput poznatih i važnih Bokelja, svetišta na području Boke kotorske, najstarije mornarice na svijetu koja se tamo nalazi, kulture i povijesti toga kraja...

- Cijeli svoj život pišem i pričam o Boki, o hrvatskoj kulturnoj tradiciji, o hrvatskom kulturnom hodu Boke, koji danas, to s ponosom mogu reći, unutar suverene i slobodne Crne Gore od 2006. godine naovamo sasvim drugačije funkcionira i dozvoljava nam da napravimo puno više no što smo ikada prije mogli. Trudila sam se biti jednostavna i sažeta, pokazati i prikazati sve ono što Boka u sebi čuva, a to je, prije svega, jedna velika ljepota te hrvatska tradicijska kulturna baština - rekla je autorica pa najavila da će se, među ostalim, u knjižici naći i zanimljive priče o tome kako je Petar Zrinski posjetio Boku i darovao joj svoj mač, kako je nastala Gospa od Škrpjela te što je sve hrvatsko u uskim uličicama Boke.

Predstavljanju su nazočili i brojni poznati iz javnog života, među ostalima, Mani Gotovac te Dimitrije Popović, kao i Adrijan Vuksanović,  parlamentarni zastupnik u Skupštini Crne Gore.