U čast žrtvama: U podne će se diljem Hrvatske oglasiti sirene

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 16. studenog 2015. - 9:04
Autor: 

U ponedjeljak u podne, posljednjeg dana trodnevne žalosti, u cijeloj Francuskoj minutom šutnje bit će odana počast žrtvama terorističkih napada u Parizu, a zastave na javnim ustanovama bit će spuštene na pola koplja. Sirene će se u podne oglasiti i u Hrvatskoj. Hrvatska Vlada je u nedjelju na telefonskoj sjednici donijela Odluku da se 16. studenoga proglasi Danom žalosti u Republici Hrvatskoj povodom žrtava terorističkih napada u Parizu.

Predsjednik Francois Hollande proglasio je nakon napada u petak u kojima je poginulo 132 ljudi, a 350 je ozlijeđeno trodnevnu nacionalnu žalost i izvanredno stanje koje će trajati tri mjeseca, a u ponedjeljak u 16 sati trebao bi govoriti pred oba doma parlamenta.

Istražitelji nastavljaju rad na identifikaciji počinitelja terorističkih napada i na njihovim vezama u Belgiji i Siriji.

Nakon što je identificiran prvi napadač Omar Ismail Mostefai, 29-ogodišnji francuski državljanin afganistanskog porijekla, koji je imao policijski dosje zbog sitnih krađa, ali nikad nije bio u zatvoru, još dvojica su identificirana u nedjelju - Bilal Hadfi (30) i Brahim Abdeslam (31). Imali su prebivalište u Belgiji ali su bili francuski državljani.

Hollande je u subotu upozorio da će Francuska biti "nemilosrdna" i na unutarnjem i na vanjskom planu nakon što su atentati u Parizu proglašeni "ratnim činom". Širom zemlje pojačane su sigurnosne mjere, kao i kontrola granica, raspoređene su tisuće dodatnih vojnika i policajaca, dok je pojedinim javnim ustanovama određena posebna zaštita, kao i francuskim zgradama u inozemstvu.

Nakon vikenda Francuzi će se u ponedjeljak pokušati vratiti normalnom životu, ali pod strogim mjerama sigurnosti. Unatoč izvanrednom stanju, "treba nastaviti živjeti", kazao je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.