U Koprivnici zimska škola hrvatskog folklora

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 08. siječnja 2019. - 16:42

U Koprivnici je počela zimska škola hrvatskog folklora! Već 25 godina namijenjena je voditeljima i članovima hrvatskih i tamburaških sastava te svim ljubiteljima folklora iz Hrvatske i svijeta. Ove godine 80-ak polaznika iz Amerike, Australije, europskih zemalja i Hrvatske bavi se folklornom baštinom Jadranske zone.

Projekt NVO Gjurgjevo brdo iz Tivta pod nazivom "Škola hrvatskih tradicijskih plesova" financira Središnji ured za Hrvate izvan RH. U okviru projektnih aktivnosti dvoje članova FA Nikola Đurković iz Kotora Antonio Grgurović i Bojana Radonjić pohađaju ZŠHF u Koprivnici. Školarine i smještaj za dvoje polaznika iz Crne Gore i dvoje polaznika iz Srbije financira Hrvatska matica iseljenika.

Sidney Skjerstad
 je studentica iz Norveške. Hrvatskog je podrijetla pa joj dolazak na zimsku školu folklora mnogo znači. Odličan je to način, kaže, kako bi mogla obnoviti svoju kulturu i identitet.

Iz daleke Australije na zimsku školu folklora stigao je i Robert Pavelić, voditelj ansambla Hrvatska zora iz Melbournea. Boravak u Hrvatskoj odlučio je obogatiti novim znanjima koja će nakon povratka prenijeti svojim kolegama.

Uz plesače, sljedećih desetak dana marljivo će raditi i glazbenici. Josip Bakić iz Nina u zimskoj je školi folkora već treću godinu.

- Svaki put je neka druga zona, bila je dinarska, pa alpska, ove godine je jadranska i slijedeće godine je panonska zona - objašnjava Josip.

Vrlo složen stručni program još je prije 55 godina osmislio i postavio jedan od najpoznatijh hrvatskih etnologa i etnokoreografa Ivan Ivančan, a danas ga uspješno nastavlja i oplemenjuje novim sadržajima Andrija Ivančan.

- Pokušavamo otrgnuti od zaborava jedan mali dio prošlosti naših predaka, to možda zvuči patetično, ali je činjenica. I dok god je ovih ljudi koji su tu iza mene nema brige za opstanak tradicijske kulture u Hrvatskoj, kaže Ivančan.

Program zimske škole hrvatskog folklora organizira Hrvatska matica iseljenika, a partneri su joj Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija.