Veličanstveni vojni mimohod na ulicama Zagreba

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 05. kolovoza 2015. - 10:14
Autor: 

U Zagrebu je održan svečani vojni mimohod u povodu 20. godišnjice vojno-redarstvene akcije 'Oluja'. Oko tri tisuće sudionika i 300-tinjak vozila prošlo je Vukovarskom ulicom do Savske ceste. Iznad njih letjelo je 30-ak zrakoplova. Na mimohodu su sudjelovala 42 strana izaslanstva. Brojni građani - umirovljenici, roditelji s djecom izašli su sa zastavama na ulice pozdraviti vojsku.

 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u pratnji ministra obrane Ante Kotromanovića i generala zbora Drage Lovrića obavila je smotru mimohoda. Predsjednici, vrhovnoj zapovjednici, vojnici su salutirali, a pozdravljali su je i građani koji su stigli na mimohod. Po završetku, predsjednica je poljubila originalnu hrvatsku zastavu iz Knina koja je podignuta tijekom izvedbe himne. 

 

Program je nastavljen hrvatskom himnom 'Lijepa naša' koju je otpjevala Riječanka Mia Negovetić i Klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice. Mia je nosila majicu s vukovarskom golubicom, na nogama startasice iz Borova. Potom je minutom šutnje odana počast svim palim braniteljima i svima koji su dali život za Hrvatsku.

 

Svečani mimohod formalno je počeo odobrenjem 'Neka mimohod krene!' koji je izgovorila predsjednica Republike. Nebo iznad Zagreba potom su nadletjeli migovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji su mimohod i 'zatvorili'.

 

Potom je uslijedio mimohod pješačkih postrojbi, jedna za drugom prošle su zastave ratnih postrojbi, ratni invalidi, dragovoljci, povijesne postrojbe u živopisnim uniformama. Iza njih stupala je hrvatska vojna budućnost - kadeti te pripadnici legendarnih gardijskih brigada, na čelu s Tigrovima, brigada koje su bile okosnica hrvatske pobjede u Domovinskom ratu. Tu su i pripadnici specijalnih te operativnih civilnih snaga poput Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatskog Crvenog križa (HCK), Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

U mimohodu je sudjelovala i Hrvatska bratovština "Bokeljska mornarica 809" Zagreb.

Sujelovale su i motorizirane oklopne postrojbe, među kojima su dvije haubice od po 50 tona, ali i Patrie, tenkovi M-84, terenska borbena vozila, razna plovila, motocikli i druga vozila i sredstva. Posebna atrakcija mimohoda bila je šestočlana letačka skupina, popularna Krila oluje, a s Nacionalne i sveučilišne knjižnice spuštli su se pripadnici specijalnih postrojbi, dok su 'specijalci' pokazivali atraktivnu vježbu izvlačenja.

 

Po završetku mimohoda državni vrh se uputio na Gornji grad, gdje je na platou Gradec priređen svečani prijem za uzvanike, a zagrebačko obilježavanje 'Oluje' završilo je vatrometom na središnjem trgu bana Jelačića.

Središnja svečanost danas se održava u Kninu

 

Proslava je počela budnicom ulicama grada. Rano ujutro dvije tisuće golubova poletjelo je iz Knina prema Vukovaru i iz Vukovara prema Kninu. U 8,15 sati zajednički su vijence položili i svijeće zapalili ispred spomenika Hrvatske pobjede 'Oluja '95' na Trgu dr. Ante Starčevića predsjednici Sabora i Vlade Josip Leko i Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OS RH Drago Lovrić i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. 

 

Potom je u obnovljenoj zgradi na Kninskoj tvrđavi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svečano otvorila novi stalni muzejski postav 'Oluja '95'. Na dva kata ukupne površine 300 četvornih metara obnovljene zgrade u središnjem dijelu Kninske tvrđave, izložena je arhivska građa - službeni izvještaji i ugovori, potom hrvatska zastava s kninske tvrđave, zemljovidi, plakati, znakovlje, glasački listići, fotografije i dr.

 

Na kninskoj Tvrđavi uz zvona svih kninskih crkvi, državnu himnu i prelet migova podignuta je zastava čemu su nazočili predsjednici Republike, Sabora i Vlade. Pročitana su imena poginulih i nestalih sudionika 'Oluje'. Imena su čitala djeca poginulih pripadnika u Domovinskom ratu.

 

Odmah nakon podizanja zastave otkriven je spomenik prvom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku OS RH Franji Tuđmanu. Spomenik Mirka Vuce plaćen je iz kninskog gradskog proračuna, a ukupno je investicija stajala oko 600 tisuća kuna.

 

Od 10 sati održat će se zajednički mimohod pripadnika braniteljskih i stradalničkih udruga i državnog vrha ulicama grada Knina do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. U 10,05 sati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović susrest će se ispred zgrade Muzeja grada Knina sa zborom branitelja i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata.

Predsjednica Republike i predsjednik Sabora u 11 sati nazočit će svečanoj svetoj misi za poginule, umrle i nestale branitelje u Domovinskom ratu u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Misu će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Oko 13 sati ispred spomenika Hrvatske pobjede 'Oluja '95' na Trgu dr. Ante Starčevića vijence će položiti i zapaliti svijeću predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.