Više od 10.400 maškara plesalo Rijekom

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 27. veljače 2017. - 9:41

Od početka Riječkog karnevala u siječnju vrijeme je jednostavno proletjelo, a kako i ne bi uz sve što se događalo u proteklih mjesec i pol dana - karnevalske zabave, koncerte, pjesmu i ples, sva karnevalski obojena sportska, gastronomska, humanitarna događanja... Kao šlag na torti i najbolji način za obilježiti kraj ovogodišnjeg Riječkog karnevala, ovu je nedjelju centar grada protresla jedinstvena i najveća Međunarodna karnevalska povorka.

Više od 10.400 sudionika u 110 grupa sa 74 alegorijskih kola kroz svoje maske je pokazalo što ih u posljednjih godinu dana inspiriralo, nasmijalo ili naljutilo da komentiraju kroz duhovite alegorije... Crvenkapica i vuk, Gospodari prstenova, Princeza na zrnu graška, Šuma Striborova, Shrek i Fiona, Petar Pan… donijeli su na Korzo čaroliju bajki i poznatih priča, dok su nas gejše i samuraji, Vikinzi, Jamajčani, Teksašani i ostali proveli duž zemaljske kugle. I onda još stotine drugih karnevalskih priča… Uz 16 grupa iz ostatka hrvatske, povorka je međunarodni predznak imala zbog brojnih dragih gostiju iz inozemstva – iz Italije (Verona, Este, Mirandola), Slovenije (Pobrežje - Ptuj), Crne Gore (Herceg Novi), Srbije (Vrnjačka Banja) te mješovite grupe K.G. Nevera iz učeničkog doma Kvarnera i KG „Par-Nepar“ s članovima iz Slovenije, Belgije, Francuske i Danske.

Prolaskom posljednje grupe, tradicionalno Halubajskih zvončara, na pozornici se odvila gorko-slatka ceremonija vraćanja ključa Grada iz ruku maškara gradonačelniku Rijeke. Paljenjem pusta na moru u režiji grupe Pom-F-Ri, Riječki karneval je službeno priveden kraju, dok se neslužbeno nastavio na brojnim maškaranim zabavama, a njegov duh živjet će još i kroz ožujak kroz humanitarnu izložbu fotografija Foto studija Kurti „Nasmijana lica Riječkog karnevala“.